ZBOGOM EUROPO: Potpredsjednica Vlade Hrvatske srušila sve snove Srbije

Na konferenciji za novinare potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić osvrnula se na optužbe Nikole Grmoje iz Mosta da zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem radi u interesu Srbije.

Dotaknula se i odnosa Srbije i Hrvatske.

– To su zaista teške riječi, neprimjerene riječi. Pogotovo u kontekstu onoga što Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova praćenja pregovora sa Srbijom, ali i u kontekstu razvoj dobrosusjedskih odnosa sa svim našim susjedima, pa i s Republikom Srbijom. Mi smo vlada koja je svjesna otvorenih pitanja, njihove težine, ali svjesna važnosti da se ta pitanja kroz razne forume moraju i trebaju riješavati upravo u interesu RH.

Ministrica Pejčinović Burić dodala je Hrvatska inzistirati na punom ispunjavanju svih obveza Republike Srbije te da o tome neće pregovarati. Naša pozicija je jasna, bit ćemo striktni i fer. Morat će se ispuniti sva mjerila, naglasila je.

Podsjetimo, Nikola Grmoja izazvao je pravu lavinu u srijedu u Saboru tijekom rasprave o izvješću sa sastanka Europskoga vijeća, a slične stvari je ponovio i gostujući u petak u emisiji Poligraf Hrvatskoga radija.

Dodajmo tomu da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odbacilo prijavu Udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata iz Slavonskog Broda protiv ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić. Prijavljena je jer je svojedobno radila na projektu bržeg pristupanja Srbije EU-u, a trenutačno je predsjednica Povjerenstva Vlade RH – koje treba utvrditi poduzima li Srbija sve korake kako bi se kaznili ratni zločinci, a u njezinu se mandatu nije sastalo ni jedan put.

– Sadržaj konkretnog projekta u potpunosti se razlikuje od sadržaja zadaća Ppovjerenstva koje je imenovala vlada RH. Smatram da dužnosnica kao međunarodni ekspert kojeg je angažirala i platila, a na temljeju javnog natječaja EK, kroz rad na tom projektu nije ostvarivala nikakav osobni interes koji bi bio u suprotnosti s interesima i politikom Republike Hrvatske, objasnila je odluku Povjerenstva Tatjana Vučetić.

Gostujući u Dnevniku HTV-a ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je da je Most teškim, a neutemeljenim optužbama prešao granice pristojnosti za Hrvatski.

– Optužbe za veleizdaju, ako su istinite, rješavaju se drugdje, a ne u Saboru. Most se krije iza saborskog imuniteta, ali to je njihov tipičan pristup – bori se lažima i klevetama kad nema sadržaja, rekla je.

Ponovila je da, kad je Srbija otvarala Poglavlje 23, zbog kojeg ju je Grmoja optužio, nije bila u Vladi, dok je Mostov ministar pravosuđa imao ključnu ulogu u otvaranju tog poglavlja.

U pristupnom procesu Srbije Hrvatska bez popuštanja ustraje na ispunjavanju svih kriterija i posebno za Srbiju zadanih mjerila, rekla je.

– Tu nema nikakvog popuštanja, ali u tome ne treba neargumentirano ići džonom. Samo treba inzistirati na onome što se mora napraviti. Jako je dugačak put za Srbiju u ispunjavanju mjerila u Poglavljima 23 i 24. Vlada Andreja Plenkovića tom je poslu pristupila vrlo ozbiljno i odgovorno. Želimo i pratiti i sudjelovati u rješavanju otvorenih pitanja koja imamo sa Srbijom, dodala je.

O kandidaturi za glavnu tajnicu VE rekla je kako nije imalo smisla obavještavati javnost dok kandidatura nije zaprimljena. Jedna je od četvero kandidata, a onaj koji bude izabran dužnost mora preuzeti 1. listopada ove godine. Intervjui za članstvo u Odboru ministara su 20. ožujka, a samo glasovanje u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe je ili 25. ili 26. lipnja.

Šta je Putin rekao Vučiću u automobilu da mu se slošilo, više saznajte OVDE.

Izvor: Hrt