“Merkelova napravila veliku grešku”: Novi dokumentarac otkrio istinu o migrantima (VIDEO)

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poludeo je kada je saznao da je nemačka kancelarka Angela Merkel privatno pregovarala s Turskom o suzbijanju priliva izbeglica i migranata u Evropsku uniju, upozorivši da bi njihov plan izazvao “katastrofu”, otkriva novi Bi-bi-sijev dokumentarni film pod naslovom: “Inside Europe: Ten Years of Turmoil” (Evropa iznutra: Deset godina previranja).

– Nisam mogao da verujem. To su bili moji najblži partneri – kaže Tusk u dokumentarnom filmu koji će biti emitovan na kanalu BBC”.

Kontroverzni sporazum je smišljen na nezvaničnom sastanku jedne nedelje, uoči samita EU u Briselu 2016. godine, a kome su, pored Merkelove, prisustvovali holandski premijer Mark Rute i turski predsednik Ahmet Davutoglu.

Taj dogovor je podrazumevao da će Turska pristati da primi natrag izbeglice iz Sirije koji su ušli u EU u zamenu za dvostruko veću finansijsku pomoć i novu šansu za prijem u EU.

Merkel i Rute su pristali na gotovo sve zahteve sa Davutogluovog spiska želja.

– Smatrao sam da je to dogovor u kome svi dobijaju – kaže u filmu bivši turski premijer.

– Moja reakcija je bila: da li se šalite? To bi bila katastrofa – seća se Tusk, dok bivši italijanski premijer Mateo Renci kaže da i dalje ima osećaj da je sastanak “s Markom i Angelom, bez Donalda, bila greška”.

Zvanični sporazum sa Turskom, koji podrazumeva da svako ko ne uspunjava uslove za dobijanje azila mora biti vraćen u Tursku, dok će za svakog vraćenog sirijskog izbeglicu iz Grčke u Tursku jedan Sirijac iz Turske biti smešten unutar EU, potpisan je dve nedelje kasnije.

Balkan Post, theguardian