DOJČE VELE O “GREŠCI U PREVODU”: Šta Vučić nije rekao o Kosovu? I zašto je povučena vest?

Srpski predsednik je spreman da prizna tzv. Kosovo ako dobije nešto zauzvrat? Ta vest agencije ANSA dospela je u svetske medije. Kako saznaje Dojče Vele, vest je ubrzo povučena zbog pogrešne interpretacije i greške u prevodu.

Velika je to vest. Posle dvadeset godina rata, progona i jalovih pregovora jedan srpski predsednik – i to jedan koji ima apsolutnu moć – nagoveštava da bi Srbija mogla da prizna Kosovo. „Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane“, prenela je u ponedeljak popodne beogradska agencija Beta ključni odgovor Aleksandra Vučića iz intervjua italijanskoj agenciji ANSA.

Tu formulaciju je lako protumačiti kao da Vučić „ne isključuje mogućnost eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova“. Tako je na svojim servisima na engleskom i nemačkom prenela i jedna od najvećih svetskih agencija Frans pres (AFP) i takva verzija se sada nalazi na nizu uticajnih svetskih portala.

Nevolja je u tome što su u trenutku objavljivanja vesti AFP (ponedeljak u 21:58) italijanska ANSA, a zatim i srpska Beta uveliko korigovali prvobitnu verziju. „Bilo je problema u interpretaciji, kao što se često dešava sa stranim jezicima. U koordinaciji sa kabinetom predsednika smo odlučili da ispravimo vest“, kaže za Dojče Vele Franko Kvintano, dopisnik ANSA iz Beograda.

U korigovanoj verziji ostala su manje-više opšta mesta o kojima je Vučić ranije mnogo puta govorio: „Ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, biće katastrofa.“ Predsednik Srbije je uveren „da možemo doći do rešenja uz pomoć naših evropskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja“.

Dakle ništa od velike vesti niti nagoveštaja eksplicitnog priznanja Kosova. Kako Dojče Vele nezvanično saznaje u agenciji AFP, i oni spremaju ispravku svoje zakasnele i pogrešne vesti. No kao i toliko puta do sada – nije isključeno da su novinari širom sveta već seli za tastature da analiziraju i komentarišu izjavu koja po svemu sudeći nikada nije data.

Procurilo je u javnost i izazvalo skandal, a dovršava se bez znanja javnosti. I dalje se radi na razmeni teritorija između Srbije i Kosova. To je kobna greška, ocenjuje u autorskom tekstu za Dojče Vele Kristijan Švarc-Šiling. (28.02.2019)

Ispovesti o najluđem seksu koje će vas šokirati. Pogledajte OVDE

Izvor;  Dojče Vele, Pravda