Mehanizam meke okupacije: Kako se odupreti američkom mrežnom napadu (FOTO)

“Mehanizam meke okupacije” bila je tema tribine održane u Gradskoj biblioteci u Pančevu u organizaciji udruženja “Las Gantes Las Hentes”.

Na tribini su govorili autor knjige “Mrežni rat protiv Srba” Slobodan Stojičević i urednik portala “Pravda” Igor Marinković.

Stojičević je govorio o američkom razvoju mrežnog ratovanja protiv drugih naroda, sistemu po kome ono funkcioniše i mehanizmima koji se koriste. Analizirajući poruke koje se stanovništvu Srbije svakodnevno plasiraju putem medija u zapadnim rukama i društvenih mreža ukazao je da su one usmerene na širenje defetizma i motivisanjem mladih da napuste Srbiju.

On se posebno bavio mrežnim ratom u ekonomiji i posledicama tog rata koji je faktički doveo Srbiju u zavisnost od kompanija iz SAD i EU. Kao jedan od američkih ciljava Stojičević navodi i sprečavanje Srbije da ostvari jaču ekonomsku saradnju sa Rusijom i izvoz u tu zemlju.

On je rekao da se i sukobi u SPC mogu dovesti u vezu sa mrežnim napadom SAD što je detaljno opisao u svoj knjizi.

Urednik “Pravde” Igor Marinković govorio je o upotrebi interneta u mrežnom ratu protiv Srba. On je opisao metode kojim SAD cenzurišu internet, koristeći najveće pretraživače, video platforme, i društvene mreže, prisiljavajući medije da ne izveštavaju o određenim temama ili ne daju prostor određenim mišljenjima .

On je rekao da SAD ne vode samo rat protiv Srba već i protiv drugih zemalja, pa i protiv svog sopstvenog stanovništva kako bi im usadili određene stavove koji su u skladu sa novim svetskim poredkom.

Kao pozitivan primer otpora takvom napadu, Marinković navodi ruske zakone stranim agentima i zabrani LGBT propagande čime je ruski informativni prostor zaštićen od pokušaja instaliranja zapadnog sistema vrednosti.

Knjigu “Mrežni rat protiv Srba” možete naručiti na linku OVDE ili na telefon 063 102 28 55 (dostava je besplatna). Knjiga se može nabaviti i u knjižarama Delfi. Za ljude iz inostranstva koji žele da pročitaju knjigu mogu je kupiti u elektronskom formatu putem sajta Novinarnica na linku OVDE.

U Srbiji je dostupna i knjiga “Mrežni ratovi” ruskih geopolitičara Aleksandra Dugina i Leonida Savina koju možete naručiti OVDE.

Izvor: Pravda/Foto Milivoj Vasiljević