Milioni stigli u BiH na kontu migranata: Gde odlazi novac i zašto se krije?!

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je juče za Dnevni avaz da već godinu čeka odgovor od Denisa Zvizdića, predsedavajućeg Veća ministara BiH, na pitanje o novčanim sredstvima koja su došla u BiH kao pomoć za ublažavanje posledica migrantske krize.

Magazinović nam je rekao da je prošle godine još u julu prvi put tražio ovu informaciju, zatim i u septembru, pa i u februaru ove godine.

“Nikada nisam dobio odgovor. Prije nekoliko dana sam tražio odgovore i od Ministarstva sigurnosti BiH, ali mi ni oni nisu odgovorili”, rekao je Magazinović.

“Kako je pojasnio, teško mu je da se usudi da kaže koliko je BiH dobila novca za pomoć u rešavanju migrantske krize, ali da je evidentno da se sve kre. Samo Evropska komisija je saopštila da je dala 7,5 miliona evra pomoći. Zatim su kasnije opet pomagali. Veliki je to novac. Ali, ovde je pitanje ko upravlja tim novcem i šta se s njim radi. Krije se koliko je novca ušlo za koju svrhu i ko je to potrošio”, tvrdi Magazinović.

On je ustvrdio da je na stotine primjera da ljudi iz Krajine, koji su najviše pogođeni krizom, tvrde da novac nikada nisu videli.

“Ovdje treba videti ko iznajmljuje objekte za smeštaj migranata, po kojoj ceni i uz čiju saglasnost. Vrlo važan je i taj aspekt jer će se onda vidjeti ogromna neorganizovanost. Uostalom, ovo nije prvi put da institucije nešto pokušavaju da sakriju. Ovde se ne zna šta je gore, ili da kriju ili da ne znaju koliko su novca dobili i kako se on troši”, kaže Magazinović.

I Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže za Avaz da od Veća ministara BiH niti bilo koje državne institucije za sve vreme trajanja migrantske krize nisu dobili ni marku.

“Sve smo sami finansirali dok nisu došle humanitarne organizacije, koje ih sada hrane i koje su osigurale smještaj. Istina, mi smo preko nekih projekata dobili novac od ambasada Velike Britanije, Švedske, Evropske unije, ali direktno od Veća ministara nismo nikada dobili ništa”, kaže Fazlić.

Objavljen snimak Ane Korać na kome je gola. Više o tome, saznajte OVDE

Kurir.rs/Avaz.ba