SRBIJA DEMONSTRIRA SILU: Na poligonu okupili oficire iz okolnih zemalja pa zapucali iz…(VIDEO)

Na poligonu Nikinci je izveden prikaz i demonstracija sa bojevim gađanjem naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja delegacijama partnerskih zemalja, zainteresovanih da se upoznaju sa tehničkim i operativnim karakteristikama srpskih sredstava.

Prikazano je gađanje simuliranim artiljerijskim divizionom, koje su predstavljale tri baterije sa po dva oruđa – 155 mm “nora” B-52 top haubica, modernizovani raketni lanser “oganj”, digitalni i modularni, kao i dva lansera tipa “alas”.

Demonstriran je i sistem za upravljanje vatrom, odnosno komandno-informacioni sistem artiljerije koji se takođe uvodi u naoružanje Vojske Srbije.

Delegacije partnerskih zemalja su u Srbiju došle na poziv ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Na poligonu “Nikinci” gađanje su posmatrali predstavnici Belorusije, Mađarske, Slovenije i Grčke, a tokom posete delegacijama partnerskih zemalja predstavljena su i različita pešadijska sredstva, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Predstavljeni su i kompleti zaštitne balističke opreme unapređenih performansi, nova familija savremenog streljačkog naoružanja – jurišne i snajperske puške, nišani za naoružanje uključujući i video-nišan koji omogućava gađanje iz zaklona, optoelektronski sistemi za izviđanje bojišta, naoružana robotizovana zemaljska platforma, oklopni transporter 8×8 i oklopno vozilo 4×4.

Delegacije će imati priliku da vide i familiju vođenog protivtenkovskog naoružanja, fiber-optički i radio vođene rakete dometa od pet do 25 kilometara, namenjene za primenu sa zemaljskih ili helikopterskih platformi.

Stranim delegacijama biće predstavljena i bespilotna naoružana letelica, besposadne vazduhoplovne platforme i familija nevođenog i vođenog vazduhoplovnog naoružanja, kao i artiljerijski PVO sistem malog dometa za neposrednu zaštitu transporta oklopnih i jedinica motorizovane pešadije, za dejstvo po dronovima i zemaljskim ciljevima.

V. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da Ministarstvo odbrane ima intenzivnu komunikaciju sa brojnim partnerskim zemljama na svim kontinentima.

“Mi redovno razmenjujemo informacije, pre svega tehničke prirode, da bismo uspostavili saradnju i na nekim zajedničkim projektima. U poslednjih nekoliko godina su se akumulirali ti sastanci u kojima su predstavljane karakteristike naših oružanih sistema, pa je za nekoliko partnerskih zemalja organizovana ova demonstracija najbitnijih oružja i sistema koja se sada uvode u naoružanje Vojske Srbije i za koje su oni pokazali interesovanje”, naglasio je pomoćnik ministra Miloradović.

Nekada prodavali municiju, sada složene borbene sisteme

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je odbrambena industrija Srbije u stanju da pred veoma značajnim armijama sveta pokaže svoja najnovija dostignuća.

“Do sada smo uglavnom proizvodili i prodavali municiju, a sada smo u stanju da proizvedemo i prodamo složene borbene sisteme i da izađemo na svetsko tržište”, naglasio je ministar Vulin.

Odbrambena industrija Srbije postoji pre svega da bi opremila Vojsku Srbije, ukazao je ministar.

“Zato smo u stanju da modernizujemo našu vojsku za mnogo manje novca nego bilo koja druga zemlja”, istakao je Vulin.

Pogledajte OVDE koji Srbin je hakovao Pentagon.

Izvor: RTS