JUGOSLOVEN KOJI JE PRIJE 30 GODINA DRŽAVI POKLONIO POLA KG ZLATA!!! Priča od koje se ježi svaka dlaka na telu!

Mnogi se i dalje sjećaju obveznica, redova u bankama, medijske kampanje i obećanja da će novcem građana i dijaspore oživjeti srpska privreda

Ovih dana navršava se trideset godina kako je raspisan zajam za preporod Srbije.

Mnogi se i dalje sjećaju obveznica, redova u bankama, medijske kampanje i obećanja da će novcem građana i dijaspore oživjeti srpska privreda.

– Dobro veče poštovani gledaoci, danas su u istočnoj Srbiji pali prvi snopovi ovogodišnje letine, a simbolično i prvi snopovi novčanica počeli su da se slivaju u fond zajma za privredni preporod Srbije.

Beograđani su baš tada mislili da će im se isplatiti ono što investiraju. Zato su mnogi zajmili bilo dinare ili devize za takozvani preporod Srbije. Kupovali su obveznice od države, koja je obećavala višu kamatu nego banke.

Zajam za preporod Srbije njegovi kreatori najpre su nazivali štednjom, i on se odnosio na slamarice građana za koje su Miloševićevi analitičari pretpostavljali da sadrže između četiri i pet milijardi tadašnjih maraka. Plan je bio da se deo tog novca upotrebi za privredni preporod Srbije.

Sa glavnim ciljem: sakupiti milijardu dolara. Građani nisu državi donirali samo novac.

Jedna sugrađanka državi je poklonila prsten sa brilijantima, Beograđanin je pred šalter doneo pola kilograma zlata. Vojvođanin je poklonio kuću i imanje, Zemunac porodičnu kuću.

Sećaju li se svega ovoga danas Begrađani?

Odgovori šarenoliki. Oni koji su zajmili novac državi to su činili do kraja 1990. U tadašnjem zajmu sakupljeno je tek osam odsto predviđenog novca.

Jedan Beograđanin kaže da je tada žiieo u inostranstvu i da je tim povodom poslao 200 dolara, dok drugi sugrađnini tvrdi da je 1989. dao samo što se moralo. Stariji gospodin dodaje da je dao oko 2.000 dinara, a na pitanje da li mu se to nekada vratilo, odgovara odrično i napominje da je celog života samo davao, a ništa zauzvrat nije dobio.

Rusku analizu o ratu Kine i SAD pročitajte OVDE.

Izvor: Novi.ba