Share

Spor Hrvatske i Slovenije stoji na putu proširenja EU: Junker

BRISEL – Granični spor između Slovenije i Hrvatske utiče na čitavu Evropsku uniju, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker tokom sastanka sa novoizabranim predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, tražeći da EU učestvuje u arbitraži.

U prisustvu predsednika Saveta Evrope Donalda Tuska, Junker je predložio da komisija posreduje, ali ta ideja nije naišla na odobravanje među ostalim učesnicima sastanka.

Nerešeno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije utiče na perspektivu zemalja zapadnog Balkana da postanu članice EU. Komisija ne želi incidente između dve države. Nijedna zemlja zapadnog Balkana neće moći biti primljena prije nego što reši granične sporove sa susedima.

Slovenski predsednik Pahor je insistirao da nije tačno hrvatsko viđenje situacije kao nerešenog graničnog spora jer je “granično pitanje je rešeno arbitražnom presudom, a ovde je reč o sprovođenju  potpisanog sporazuma, koji je deo sporazuma o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji”.

Dodao je da Hrvatska nepriznavanjem arbitražne odluke krši vlastiti sporazum o pristupanju Evropskoj uniji i istakao da Komisija mora imati aktivniju ulogu u naporima da se ta odluka sprovede.