Share

Retrospektiva Marine Abramović 2019. u MSUB-u!

Retrospektiva Marine Abramović 2019. u MSUB-u

Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) najavio je za jesen 2019. godine retrospektivnu izložbu svetske zvezde umetničke scene Marine Abramović, a dogovor o tome, kako je saopštio 2. januara, postigao je uz podršku Vlade Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i premijerke Ane Brnabić lično.

Izložba Marine Abramović biće otvorena u septembru 2019. i trajaće do januara 2020. godine, što je svojevrstan povratak te umetnice u Srbiju, gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine, nakon čega je i napustila rodni Beograd.

Pregovori sa Marinom Abramović započeti su pre više meseci, a završeni tokom posete premijerke Ane Brnabić Norveškoj u novembru 2017. godine, kada je u Umetničkom centru “Heni Onstad” u Oslu otvorena njena izložba “Čistač” (The Cleaner). Premijerka Ana Brnabić i v.d. direktora MSUB-a Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji predsednice Vlade baš zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju te retrospektivne izložbe.

Predsednica Vlade lično je pozvala Marinu Abramović da ponovo, posle mnogo godina, izlaže u Srbiji, kako bi i domaća publika imala priliku da se upozna sa njenim radom, naveo je MSUB u saopštenju.

Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba “Čistač”, koja će biti postavljena u svega sedam gradova u Evropi – nakon Stokholma, gde je održana u Moderna Museet u februaru.martu 2017, te Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i Toruna u Poljskoj, završiće se u MSUB-u.

Marina Abramović – The Cleaner, foto: Henie Onstad Kunstsenter

Izložba obuhvata crteže, slike i instalacije nastale tokom cele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom 70-ih godina 20. veka.

Predsednica Vlade Ana Brnabić naglašava da izložba Marine Abramović u MSUB-u predstavlja još jednu potvrdu nove kulturne politike Srbije.

“Kultura je jedan od stubova razvoja uspešnog društva, razvoj kreativnog mišljenja, poštovanje i razumevanje različitosti i Vlada Srbije će nastaviti da joj posvećuje posebnu pažnju”, istakla je Brnabić, preneo je MSUB.

Ana Brnabić ocenila je i da organizacija izložbe Marine Abramović u MSUB-u predstavlja poruku i mladim umetnicima da mogu da računaju na institucije kulture u zemlji, a ne samo u inostranstvu.

“Ovo je pokazatelj za naše umetnike da država ima ozbiljnu nameru da neguje umetnost i kulturu i da prepoznaje i podržava kvalitet u savremenom stvaralaštvu”, navela je Ana Brnabić.

Čistač” je, kako je istakao Nakarada, “projekat od međunarodnog značaja, koji će simbolično označiti povratak MSUB-a na svetsku umetničku scenu”.

Sekvence, MSUB, foto: Srđan Veljović

V.d. direktora MSUB ocenio je i da sličan projekat odavno nije organizovan u Srbiji i da je dogovor sa jednom od najvećih svetskih savremenih umetnica veliki izazov i velika čast za MSUB.

U septembru protekle godine objavljeni su na srpskom jeziku memoari Marine Abramović “Prolazim kroz zidove”, u izdanju Samizdata, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Beogradske filharmonije.

Na izložbi “Sekvence”, kojom je MSUB otvoren posle desetogodišnje rekonstrukcije, Marina Abramović zastupljena je video radom “Oslobađanje memorije” (1976) koji je deo segmenta “Nove umetničke prakse” sa širokim spektrom umetničkih pojava koje odlikuje radikalan raskid sa estetikom i kulturnim vrednostima visokog modernizma, kroz analitičko, kritičko i subverzivno preispitivanje prirode, jezika i funkcije umetnosti, pojmova umetničkog dela, stvaralačkog čina i umetničkog subjekta, institucija i sistema umetnosti.

Od kada je napustila Beograd, Marina Abramović imala je jedino veće predstavljanje 2004. godine, kada je u okviru 45. Oktobarskog salona izložila video instalaciju “Računajte na nas II” u Muzeju Nikole Tesle. Tada je dobila i počasnu nagradu 45. Oktobarskog salona, koji je te godine postao međunarodna izložba, a umetnička direktorka bila je Anda Rotenberg.

(SEEcult.org)