Share

Demokrate SAD traže od Trampa da okrene Srbiju protiv Rusije

VAŠINGTON – Demokratski senatori SAD traže da se Srbiji odobre veća sredstva kako bi mogla da se odbrani od ruskog uticaja, piše Njujork Tajms.

U izveštaju naslovljenom sa “Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu bezbednost SAD” spoljnopolitičkog odbora senata koji citira list piše i da su izbori 2016. razotkrili da predsednik Rusije Vladimir Putin predstavlja širu pretnju po demokratije u Evropi i drugde, i donosi najsveobuhvatniji spisak ruskog rata sa zapadom.

Izveštaj ohrabruje američku administraciju da sprovede sankcije usvojone prošle godine, i čiji je rok 29. januar, ali i da otkrije i zamrzne prljav novac povezan sa Kremljom i izgradi koaliciju kako bi se suprotstavila hibridnim pretnjama Rusije.

Ulogu u odbrani američkih interesa imaće i jačanje demokratije u ranjivim evropskim zemljama, poput Srbije, i predlaže se da odobri veća sredstva za pomoć Srbiji radi odbrane od ruskog uticaja, kao i da visoki američki zvaničnici češće posećuju Beograd.

“Rusko angažovanje sa rukovodstvom Srbije je u oštrom kontrastu sa američkim. Predsednik Vučić se sreo sa predsednikom Putinom najmanje 12 puta od 2012. godine, dok je poslednji američki predsednik koji je posetio Beograd bio Džimi Karter 1980. godine”, naglašava se u izveštaju.

“Dok njeni lideri nastoje da delaju u izazovnom političkom okruženju, nema sumnje da je Srbija suočena sa pritiskom dok pokušava da “sedi na dve stolice,” iznosi se u izveštaju, uz napomenu da će “bez značajnije odbrane”, ruska propaganda nastaviti da utiče na javno mnjenje Srbije.

“SAD, takođe, treba da podrže napore Srbije da bude energetski nezavisnija i da rade sa Evropskom unijom na sveobuhvatnim naporima širom regiona”, navodi se u izveštaju.

“SAD treba da pošalju jasnu poruku da su se vratile i da su spremne da sarađuju za zemljama i saveznicima širom Evrope kako bi se odbranile od zloćudnog uticaja i pomogle tim zemljama da dovrše proces integracije”, zaključuje se u izveštaju demokratskih senatora.