Share

Kineske vlasti srušile hrišćansku crkvu

Prema zvaničnim statistikama iz 2014. u Kini živi 5,7 miliona katolika i 23 miliona protestanata. Ta cifra ne uključuje desetine miliona vernika nepriznatih crkava, pre svega protestantskih.

PEKING – Monumentalna evangelistička crkva u gradu Linfen u provinciji Šansi u Kini srušena je u “u okviru opštinske kampanje eliminaciju nelegalnih građevina”, preneo je Global Tajms.

Vlasti tvrde za Global Tajms da je crkva napravljena tajno na zemljištu koje je jedan hrišćanin poklonio udruženju, pod izgovorom da se gradi magacin.

Gradnja je zaustavljena pre devet godina, a od tada je više članova hrišćanskog udruženja uhapšeno.

Iako su u Kini katolicizam, protestantizam, islam, budizam i taoizam zvanično priznati, oni su izloženi strogim pravilima pa moraju da se potčine udruženjima pod kontrolom države.

Društvo za zaštitu hrišćana osudilo je taj potez danas kao “progon dostojan Islamske države”.

“Veliki broj vojnih policajaca je izašao na teren i srušio crkvu eksplozivom”, rekao je danas Bob Fu, predsednik organizacije za zaštitu verskih prava Čajna ejd (China Aid), sa sedištem u SAD, istakavši da evangelistička crkva ima  50,000 vernika i da  je crkva uništena “pre svega zbog odbijanja da se registruje” kod vlasti.