Share

Najveća imena američkog pop arta u Kući legata u Beogradu

Vorhol, Lihtenštajn, Raušenberg… u Kući legata

Izložba “Američki pop art” u Kući legata u Beogradi nudi više od sto radova iz kolekcije galerije Visconti Fine Art iz Ljubljane, među kojima su i grafike Endija VorholaRoja LihtenštajnaRoberta RaušenbergaDžona ČemberlenaDžejmsa Rozenkvista i Toma Veselmana.

Otvarajući izložbu 12. januara, američki ambasador u Srbiji Kajl Skot podsetio je da su 50-te i 60-te godine 20. veka u SAD bile vreme velikih promena, tehnološkog, demografskog i industrijskog buma, kada su industrijski proizvodi došli do svakog čoveka.

“Kuće su postale veće, jeftinije, dostupnije svima. Svaka kuća je imala televizor i kultura je ušla u svaku kuću, te su ovi umetnici, čija dela vidimo u Kući legata, proizvod tog konzumerizma, kao što sam ja proizvod bebi buma”, rekao je Skot.

Dela ikona američkog pop arta su reprezentativni i prepoznatljivi radovi nastali u periodu od 60-ih godina 20. veka, kada su pop artisti dostigli vrhunac umetničkog izražavanja, pa sve do recentnih radova iz prve decenije 21. veka.

Endi Vorhol

Radovi su u vlasništvu Galerije Visconti Fine Art, koja je osnovana 1973. godine u Milanu, sa predstavništvom u Ljubljani od 1991. godine.

Endi Vorhol

Izložba je inspirisana svakodnevnim životom i postavljanjem trivijalnih motiva u umetničku formu, čime su pop art umetnici otvarali mnoga pitanja statusa umetnika, kao i pitanja koja se tiču odnosa savremenog života i savremene umetnosti, a aktuelna su i danas.

Robert Raušenberg

Umetnici predstavljeni na izložbi stvarali su nezavisno jedan od drugog, ali su potekli iz sličnih životnih uslova.

Roj Lihtenštajn, dizajner, voleo je da stvara slike kao da su stripovi, Džejms Rozenkvist radio je na reklamama i bilbordima, te slikao slobodnim stilom svojevrsne političke poruke protiv Vijetnamskog rata, Tom Veselman zarađivao je kao ilustrator i crtao stripove, a u slikama ženskih aktova ogromnih formata jarkih boja i drskom smelošću rušio seksualne tabue. Džon Čembrlen pravio je skulpture od automobilskog otpada, a Endi Vorhol (1928-1987) prvi je naslikao uveličane predmete iz svog okruženja i portrete američkih zvezda i javnih ličnosti u serijama, slično isečcima sa filmske trake. Osnivači galerije Visconti Fine Art Lazar Vujić i Živa Škodlar Vujić saradjivali su sa njim na ediciji Umetnost i sport, povodom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984.

Tom Veselman

Roj Lihtenštajn

Izložba u Beogradu otvorena je do 12. marta, a realizuje se uz pomoć partnera iz Srbije – Srednjoevropskog kulturnog centra Novi Sad. Producenti su Alina Mara Vujić i Mihajlo Nestorović.

(SEEcult.org)