Share

Američki Senat poziva Trampa da objavi rat Ruskoj propagandi na Balkanu

VAŠINGTON – SAD je zabrinuta da će joj Rusija preoteti Balkan i savetuje povećanje američkog prisustva kroz pomoć i jasnu podršku evro-atlantskim integracijama regiona.

U izveštaju naslovljenom „Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi – implikacije na bezbednost SAD“ pripremljen za spoljnopolitički odbor Senata SAD 10. januara predsednik Donald Tramp se savetuje da objavi kako će se SAD suprotstavljati svim oblicima hibridnih pretnji uperenih protiv SAD i širom sveta od strane Rusije.

Izveštaj opisuje Putinov uspon kao dominaciju tajnih službi zasnovanu na uticaju kroz ideologiju, politiku, kulturu, kontrolu javnosti i korumpiranje ekonomske aktivnosti.Piše da u nekonsolidovanim demokratijama, poput onih u balkanskim zemljama Rusija koristi sajber napade, širenje dezinformacija, suprotstavlja se građanskom društvu i stvara korupciju, a da sve to finansiraju Vlada Rusije na čelu sa Putinom, kao i njeni oligarsi.

„Maligni uticaj Kremljina koristi državne i nedržavne resurse da ostvari svoj cilj poput tajnih službi, TV stanica, pseudo novinskih agencija, društvenih medija, internet trolova, javnih i privatnih kompanija, organizovanih kriminalnih grupa,“ piše u izveštaju na oko 200 strana koji je na engleskom jeziku dostupan na OVOM LINKU.

Među primerima navode se i Srbija, Crna Gora, Bugarska i Mađarska.

Podseća se da je Rusija želeći da skrene Crnu Goru sa NATO puta vršila propagandu, finansirala nevladine organizacije i političke partije i čak uoči izbora u oktobru 2016. navodno pokušala državni udar, što pokazuje da je Rusija počela da širi nasilje i izvan bivše sovjetske sfere.

Situacija je naročito napeta u Srbiji gde kampanji dezinformacija potpuomažu kulturne veze, propaganda, energetika i odbrambena saradnja, pa se u izveštaju zaključuje da Srbiji treba proevropska i anti-Ruska vlast kako bi mogla da se suprotstavi iznutra, ali treba povećati i pomoć, podržati izgradnju demokratskih institucija i energetsku nezavisnost.

Nastavlja se da u Bugarskoj Rusija ima dominantnu ulogu u ekonomiji, pre svega u energetici , ali i u propagandi, među-partijskim posetama i kulturnim i vojnim vezama, po čemu je ova zemlja jedinstvena među članovima NATO i EU, te se pozivaju demokratski saveznici da pomognu da se otklone ranjiva mesta po bugarsku demokratiju.

Zaključak je žestok i u slučaju Mađarske gde Rusija navodno podržava ekstremne političke partije i organizacije, kao i propagandu i korupciju, navodeći da će suprotstavljanje ruskom uticaju biti ne moguće bez partnera u Vladi, što Viktor Orban svakako nije.