Share

Japanski premijer: I Beograd na nišanu raketa S. Koreje

BEOGRAD – Šinzo Abe je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa Aleksandrom Vučićem, rekao da Japan čvrsto podržava solidarnost Evrope i proces integracije i želi aktivno da pomaže reforme Srbije i država “Zapadnog Balkana” koje nameravaju da postanu članice.

Istakao je da je Vučiću predložio inicijativu za saradnju Japana sa “Zapadnim Balkanom”, za koju je Vučić izrazio snažnu podršku.

Foto: Balkanpost

– Srbija je ključna država za stabilnost “Zapadnog Balkana” koji se nalazi na važnoj poziciji u geopolitičkom smislu. Japan smatra da su odnosi sa Srbijom veoma važni, istakao je Abe.

Dodao je da ima potencijala za dalji razvoj odnosa između Japana i Srbije i naveo da se nada razvoju industrijskih resursa koji će podupirati bilateralne odnose.

 

Ocenio je da je sastanak sa predsednikom Srbije novi početak prijateljstva između dve države i da ćemo snažno ojačati japansko-srpske odnose i u političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim sferama.

Istakao je da mu je izuzetno drago što posećuje Srbiju u vreme Srpske nove godine, kao i da mu je drago što po prvi put kao premijer boravi u Srbiji i što je imao značajan razgovor sa Vučićem, koji, primetio je, “veoma dobro poznaje Japan”.

 

Dodao je da se međunarodna zajednica suočava sa problemom naoružavanja i pretnje Severne Koreje izazivanjem sukoba i ozbiljnim provokacijama protiv međunarodnog prava i poretka koji se bazira na vladavini prava.

– Dogovorio sam se sa predsednikom Vučićem da ćemo tesno sarađivati u reagovanju na te probleme, rekao je Abe.

Kao primer i simbol saradnje i prijateljskih odnosa naveo je projekat odsumporavanja TE Obrenovac.

Aleksandar Vučić je rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo da pozdravi predsednika vlade Japana, kao prvog japanskog zvaničnika tako visokog ranga koji je posetio Srbiju posle 31 godine.

– Upravo zbog toga ovu posetu smatram istorijskom i prekretnicom i od ključnog značaja za dalji razvoj i unapređenje bilateralnih odnosa između Srbije i Japana, rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovori bili otvoreni, konstruktivni, prijateljski.

– Razgovarali smo o svim ključnim političkim pitanjima na globalnoj političkoj sceni, ali najveću pažnju posvetili smo našim bilateralnim odnosima, pre svega unapređenju naših ekonomskih odnosa, rekao je Vučić.

– Ponovio sam stavove Republike Srbije iznete u Generalnoj skupštini UN oko potrebe neugrožavanja bezbednosti Japana bilo kakvim nuklearnim oružjem i izrazio uverenje u ime Republike Srbije da će svi sporovi biti rešavani mirnim putem i uz poštovanje principa međunarodnog javnog prava, rekao je Vučić.

Takođe, dodao je, upoznali smo Abea sa našim odnosom prema Prištini, sa nastavkom dijaloga, razgovarali smo o našim odnosima unutar različitih organa, organizacija, institucija širom sveta i dogovorili nastavak i unapređenje naše bilateralne saradnje.

– Gospodinu Abeu smo i Vladi Japana zahvalni na podršci prilikom bilo kojih elementarnih nepogoda, posebno za nesebičnu pomoć i podršku u 2014. godini koju su pružili Srbiji, rekao je Vučić.

Zahvalio je, kako kaže, i nada se još snažnijoj podršci Japana nastavku evropskog puta Srbije.

– Naša trgovinska razmena je mala i kako je to rekao Abe otvara velike mogućnosti i veliki prostor u budućnosti za napredak, rekao je Vučić.

– Ipak, naša saradnja u poslednje vreme značajno je napredovala, što se vidi i po angažovanju japanskih firmi na preradi smeća u Vinči, zatim u Obrenovcu na odsumporavanju u TENT-u, te i otvaranje fabrike Jazaki u Šapcu, kao i najavi novih investicija u Srbiju, naveo je Vučić.

Dodao je da je japanskom premijeru poručio da privrednici njegove zemlje neće nigde naći povoljnije uslove za ulaganje nego u Srbiji.

Predsednik Srbije je ponovio da je danas razgovarao sa predstavnicima 16 japanskih kompanija kojima je upućen poziv da investiraju u Srbiji.

– Rekao sam i želim da ponovim da smatram da je Srbija najbolje mesto za investiranje u ovom delu Evrope, da u Srbiji mogu da naprave najveći profit, to može da bude njihov motiv, a naš motiv je da smanjujemo nezaposlenost, da se učimo poslovnoj etici od Japana, da povećavamo rast BDP-a, istakao je predsednik.

Zahvalio se istovremeno i srpskim privrednicima, koji su, kako je kazao, danas dobro predstavljali svoje kompanije, te izrazio uverenje da će svojim vrhunskim proizvodima, kako poljoprivredi, tako IT sektoru, uspeti da pronađu svoje mesto na veoma teškom, ozbiljnom i zahtevnom japanskom tržištu.

Vučić je rekao da je sa premijerom Japana razgovarao i o situaciji u regionu, napominjući da je od Abea dobio podršku za očuvanje stabilnosti i mira u regionu kao suštinskog preduslova za napredak zemalja na “Zapadnom Balkanu”.

– Rekao sam Abeu da je Srbija u 20. veku pretrpela ogromne žrtve, da smo mnogo ratova imali, ali sam rekao i da se nadam da u 21. veku nećemo imati nijedan i da nećemo uspeti da stignemo Japance po razvoju, ali da ćemo se truditi da tu razliku u ekonomskom razvoju smanjimo, naglasio je Vučić.

Osvrnuo se na kraju i na svojevremenu izjavu japanskog ambasadora srpskom kolegi, a on je preneo tadašnjem predsedniku srpske vlade Nikoli Pašiću – da Srbija treba da se uzda u sebe najviše.

– Mi se uzdamo u sebe, ali i u naše prijatelje, poručio je Vučić i istakao da očekuje još veći dolazak japanskih turista i privrednika.

Naglasio je da će Japan u Srbiji imati iskrenog prijatelja.

 

Izvor teksta: Tanjug, RTS