Share

Otvoren 11. „Kustendorf“, stigli Estlund i Sorentino

Na Mećavniku je otvoren 11. međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“. U konkurenciji za Zlatno, Srebrno ili Bronzano jaje je 21 ostvarenje mladih autora i studenata iz celog sveta. Program „Retrospektiva velikana“ posvećen je italijanskom reditelju Paulu Sorentinu i glumcu Aleksandru Berčeku.

„Prvo sam snimao filmove o skijanju, a sada dolazim na Mećavnik koji je poput skijaškog centra. Bio sam tokom protekle godine na brojnim festivalima ali kada me je Emir pozvao nisam se dvoumio. Pokušaću da ohrabrim studente da se odupru masovnoj anglosaksonskoj filmskoj industriji i da pokažu da je svet i nešto drugo“, istakao je reditelj Ruben Estlund.

Mokra Gora od danas je epicentar filmske umetnosti. Jedinstveni festival koji spaja mlade stvaraoce i renomirane reditelje, svečano su otvorili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač „Kustendorfa“ i reditelj Emir Kusturica.

„Ovo je jedno od najlepših mesta gde sam bio. Zamolili su me da komponujem muziku za sačuvane kadrove filma Zakovana filmom sa Majakovskim kao scenaristom i glumcem. Taj minut i po je romantičan, takav je plakat Festivala i muzika“, objasnio je Geri Lukas.

Iako koncert „Japalkana“ počinje u ponoć i traje do duboko u noć, odmora nema jer je za sutra u 10.30 zakazana prva filmska projekcija, a u podne na pitanje da li su danas TV serije popularnije od filmova, odgovore će dati reditelji Paolo Sorentino i Emir Kusturica.

(izvor: RTS)