Share

Grabar-Kitarović: Žalim zbog političkih sukoba Hrvatske i BiH

SARAJEVO – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Izrazila je žaljenje zbog nepotrebnih političkih sukoba između dužnosnika Hrvatske I BiH, uključujući i optužbe koje su stizale na njezin račun.

Ona je u trodnevnom je službenom posjetu BiH u sklopu kojeg će posjetiti Sarajevo i srednju Bosnu te prvi put Bosansku Posavinu. To je drugi službeni posjet hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini, nakon prvog u ožujku 2015., na samom početku mandata.

Nakon sastanka s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, Čović i predsjednica su se obratili javnosti.

Dragan Čović je rekao kako vjeruje da BiH zaslužuje daljnju pozornost predsjednice RH i njezine administracije. Uvjeren sam da je sve ono što ste do sada radili bilo u interesu jačanja odnosa između Hrvatske i BiH, kazao je dodajući kako postoji puno prostora za jačanje gospodarske suradnje te prometne i energetske povezanosti dvije države.

Ustvrdio je kako BiH sama treba urediti svoje unutarnje odnose, a Hrvatska joj u tome treba biti partner.

Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je Hrvatska uvijek bila i ostat će prijatelj BiH i snažan zagovornik jednakopravnosti svih njezinih naroda i građana.

Izrazila je žaljenje zbog nepotrebnih političkih sukoba između dužnosnika dviju država, uključujući i optužbe koje su stizale na njezin račun.

“Moja prva dužnost je štititi nacionalne interese hrvatskog naroda, ali želim graditi mir i prijateljstvo sa susjedima. Nema zemlje s kojom je to potrebnije raditi nego s BiH.

Hrvatska je obvezna pratiti zbivanja u BiH i prijateljski ukazivati na te procese, a to se ne može tumačiti kao miješanje u unutarnja pitanja”, kazala je.

Dodala je kako i osobno želi podržati BiH kao prijatelj i da Hrvatska želi BiH samo dobro u unutarnjem razvoju i na putu ka EU-u i NATO-u. Razgovore s članovima Predsjedništva BiH opisala je “vrlo otvorenima” ustvrdivši kako je dominirala pozitivna dimenzija te je najavila intenziviranje komunikacije i rješavanje otvorenih pitanja kroz “tihu diplomaciju”.

(izvor: HRT)