Share

Vučić položio venac na mesto ubistva Ivanovića

KOSOVSKA MITROVICA – Srbi moraju da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, a država Srbija da nastavi da pomaže, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u Banjskoj ističući da je na Kosmet došao kako bi razgovarao o bezbednosti Srba. Nakon posete srpskom srednjovekovnom manastiru, gde ga je dočekao veliki broj građana, Vučić je došao i u Kosovsku Mitrovicu gde je položio venac na mesto ubistva Olivera Ivanovića. Održan sastanak sa političkim liderima Srba, koji je počeo minutom ćutanja za ubijenog Ivanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji, gde je najpre obišao manastir Banjska. Vučić je zatim došao i u Kosovsku Mitrovicu i položio venac na mesto ubistva Olivera Ivanovića, oprostivši se na taj način od jednog od značajnijih srpskih političara u pokrajini.

Odmah nakon toga predsednik Srbije je otišao na Tehnički fakultet u centru Kosovske Mitrovice gde ga je dočekao gradonačelnik Goran Rakić, kao i veliki broj građana i studenata, uz aplaudiranje i uzvike “Srbija, Srbija”.

U Kosovskoj Mitrovici od jutros je, inače, primetno veće prisustvo policije, a posebno na i oko Tehničkog fakulteta, gde se Vučić sastao sa političkim liderima Srba sa KiM.

Pored policajaca sa psima, na krovovima okolnih zgrada i terasama nalaze se naoružani pripadnici policije.

Vučića je, tokom obilaska manastira Banjska, pod krupnim snegom i uz zvuk manastirskih zvona dočekalo sveštenstvo manastira i vladika Teodosije, kao i veliki broj građana koji su nosili zastave Republike Srbije i kombinata “Trepča”.

Tu su bili i svi predsednici opština sa severa Kosova, kao i predstavnici Srpske liste, izuzev gradonačelnika Severne Mitrovice, koji je predsednika dočekao kasnije u tom gradu.

“Srbi moraju da opstanu na svojim ognjištima”

Predsednik Vučić, koji u poseti južnoj srpskoj pokrajini boravi sa starijim sinom Danilom, poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, uz dalju i veću pomoć države, a Albancima da, bez obzira na različite interese, Srbija želi i učiniće sve da očuva mir i reši razmirice.

Ukazao je da su u ovom momentu najvažnije tri stvari – prva od njih je da Srbi moraju da ostanu i opstanu na KiM, a da država mora da obezbedi njihov ekonomski napredak, da obezbedi njihovu bezbednost i da se obračuna sa kriminalom i korupcijom.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je rekao da je za srpski narod veoma značajna poseta predsednika.

“Svi mi koji u teškim uslovima živimo na KiM znamo da ne možemo uspeti bez pomoći naše države”, poručio je episkop.

Ukazao je da se manastir najviše obnavlja u poslednjih nekoliko godina. Kako kaže, naročito je prilogom predsednika započeta obnova crkve, nakon čega su se mnogi drugi uključili.

“To daje nadu da u ovom teškom trenutku možemo da obnovimo i naše svetinje i prisustvo na KiM”, zaključio je episkop Teodosije.

Kako je rekao, Srbi moraju da ostanu na svojim ognjištima: “Ne sme da nas bude manje na teritoriji gde smo oduvek živeli, a za to ćemo se kao država boriti na sve načine”, poručio je predsednik.

On je rekao i da je došao da razgovara sa građanima koji su uznemireni nakon zločinačkog ubistva Olivera Ivanovića i da želi da razgovara o bezbednosti i o tome koji su to organi koji tu bezbednost treba da garantuju i kako to čine.

Vučić je, osvrćući se na ubistvo Ivanovića, rekao da će Srbija, iako je bila spremna da učestvuje u istrazi, što albanska strana neće, razmenjivati informacije sa kosovskim institucijama, i da će sačekati konačne rezultate.

“Videćemo hoće li istraga dovesti do počinilaca ovog gnusnog zločina. Ako se to ne desi mnoge stvari će biti jasne, kao što sam rekao prvog dana”, istakao je.

Dodao je da će po pitanju bezbednosti Srbija morati da pronađe nove moduse kako da bezbednost i mir građana srpske nacionalnosti učini jasnijim, vidljivijim i da uznemirenje bude manje.

“Za nas je od ključnog značaja da pronađemo dodatne mehanizme za borbu protiv kriminala i korupcije u sopstvenim redovima”, treća je poruka Srbima predsednika Srbije.

Vučić o ulaganjima na Kosmetu

Govoreći o ulaganjima Vlade Srbije u obnovu na Kosovu i Metohiji, Vučić je preneo da je mnogo toga urađeno i da je Vlada učestvovala u 170 projekata, 42 crkve i manastira.

“Ostaje još 250 miliona da uložimo, a 168 miliona dinara smo već uložili. Mnogo toga je urađeno u Banjskoj, ne samo ikonostas i zidovi manastira, već smo mnogo uradili i na banji, čime se život vratio u Banjsku. Kao što je rekao episkop, ne bismo se postideli pred Milutinom”, rekao je predsednik.

Od izuzetnog značaja je da se završi projekat Sunčane doline, stambeno naselje za oko 300 porodica, rekao je Vučić.

“Nastavićemo s tim i gledati kako da dalje pomažemo našem narodu kako bi bio brojniji i čuvao naša ognjišta”, naglasio je Vučić.

Poruka Albancima da Srbija želi mir

Srbima na Kosovu i Metohiji se zahvalio na čvrstini, postojanosti, hrabrosti i želji da čuvaju svoju zemlju, svoju Srbiju, ali i svoje porodice.

Vučić je kao premijer 3. aprila 2016. godine obišao “Trepču”, manastir Banjsku, Kosovsku Mitrovicu, jezero Gazivode i Zubin Potok.

Prethodno je na Kosovu i Metohiji boravio 14. januara 2015, kada je otvorio porodilište u Pasjanu, nedaleko od Gnjilana u Kosovskom pomoravlju.

Bila je to prva poseta jednog predsednika Vlade Srbije od 1999. godine Kosovskom pomoravlju.

Tada je posetio i Štrpce, na samom jugu KiM, a zatim Gračanicu, gde je otkrio spomenik Kralju Milutinu, ktitoru manastira Gračanica.

Za Božić, 2014. godine takođe je posetio Gračanicu, a u maju 2013. posetio je Leposavić i Kosovsku Mitrovicu.

“Došao sam i da poručim Albancima, bez obzira na to što neretko Srbe doživljavaju, ne bih rekao neprijatelje, kao protivnike, i neretko imamo različite interese, da Srbija ne samo da želi mir, već će dati sve od sebe da taj mir sačuvamo. Učinićemo sve da višedecenijske i viševekovne razmirice rešimo, da obezbedimo trajnost tog mira, i sigurnost za svaku albansku i srpsku porodicu”, rekao je Vučić.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je u razgovoru za RTS da je poseta predsednika Kosmetu jedan od presudnih trenutaka za naš narod i da šalje poruku jedinstva i snage čitave Srbije.

Predsednik će danas boraviti i u srpskim opštinama južno od Ibra, a biće gost i na slavi u jednoj porodici u Gračanici.

Analitičari procenjuju da ova poseta Vučića može biti i presudna za opstanak Srba u pokrajini, ali i dalji tok dijaloga sa kosovskim Albancima i ukupno stabilizovanje političkih procesa u pokrajini i šire.

Vučićeva poseta je usledila četiri dana nakon što je ubijen lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović.

Ivanović je ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici pogođen sa šest metaka iz pištolja “duga devetka”.

Izvor: Tanjug, RTS