Share

Ugovor sa Fijatom ističe u septembru, još nema plana proizvodnje za 2018.

KRAGUJEVAC – Pregovori o novom ugovoru Srbije i kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA), kao i o novom modelu za fabriku FCA u Kragujevcu, trebalo bi, prema poslednjim informacijama iz srpske vlade, da počnu tokom predstojećeg leta, a italijanski auto-gigant još nije saopštio plan proizvodnje za 2018. godinu u Srbiji.

Aktuelni ugovor države i Fijata koji je potpisan u septembru 2008. i kojim je predviđena zajednička fabrika automobila u Kragujevcu, u kojoj italijanska strana ima 67, a srpska 33 odsto kapitala, ističe u septembru ove godine. Do tada bi pregovori o novom ugovoru ili odustajanju jedne od dveju strana od dalje saradnje trebalo da budu okončani. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 25. maja prilikom promocije redizajniranog “fijata 500L”, početak tih pregovora bio najavio za oktobar prošle godine, od čega, međutim, nije bilo ništa.

Kako, s druge strane, menadžment FCA Srbija do kraja prošle i početka 2018. nije saopštio ovogodišnji plan proizvodnje u toj kompaniji, to su predstavnici zaposlenih nedavno o aktuelnoj situaciji i budućnosti fabrike razgovarali i sa premijerkom Anom Brnabić koja je, podsetimo, bila posrednik u pregovorima Sindikata i poslovodstva FCA Srbija, nakon prošlogodišnjeg tronedeljnog štrajka kragujevačkih automobildžija.

Nešto pre tog razgovora u Vladi, u FCA Srbije je potpisan novi kolektivni ugovor kojim su regulisani prava i obaveze zaposlenih i menadžmenta kompanije u naredne tri godine, što bi, smatraju poznavaoci ove problematike, trebalo da bude jedan od indikatora u kom pravcu će se kretati pregovori o novom ugovoru države i Fijata. Kad je ovogodišnja proizvodnja u pitanju, u poslovodstvu FCA Srbija, prema nezvaničnim informacijama, očekuju da će biti na nivou ili nešto veća od one iz prošle godine u kojoj je iz pogona kragujevačke fabrike izašlo oko 75.000 gotovih automobila.

Ovaj video je FCA Srbije objavio pre tri godine na svom Youtube kanalu

(izvor: Danas.rs)