Share

Karađorđevići traže deo Svetog Stefana

BUDVA – Karađorđevići su ranije upisali zahtev za vilu Miločer i Miločerski park čiji je vlasnik do 1947. bila kraljica Marija Karađorđević, a traže i deo Svetog Stefana. Lokacije koje potražuje potomci vlasnika, Vlada je 2007. godina dala u zakup Adriatic properties-u: Sveti Stefan.

Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati i kompletna zemlja na ostrvu Sveti Stefan. Na dvorište od 13.293 kvadrata tog luksuznog grada hotela upisana je beleška restitucije srpske kraljevske porodice.

“Beleška restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje”, upisano je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine u koju su “Vijesti” imale uvid.

Riječ je, kako se navodi, o dvorištu grada hotela između luksuznih vila koje se nalaze na ostrvu.

Karađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu Miločer, gotovo kompletan Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel Kraljičina plaža, kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela. Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo pet hiljada kvadrata iznad Miločerskog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku.

Princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali naslednici su preko svojih advokata još 7. aprila 2005. podneli zahtev da se vrati celokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori, koju pored ljetnjikovca – sadašnje vile Miločer, pomoćnih objekata i zemljišta u Miločeru, vinograda, obora, vrtova, pašnjaka, u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju, i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića…

Komisija za povraćaj i obeštećenje opštine Budva je 2007. odbila zahtev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povraćaj u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije.

I jedna i druga komisija su imale isto stanovište. Prvo je, naime, bilo da uopšte ne postoji akt o oduzimanju, odnosno tvrdili su da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta.  Karađorđevići  su uložili žalbu drugostepenom organu – Ministarstvu finansija.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Karađorđevići su ranih tridesetih godina kupili zemlju u Miločerskom parku od starosedelaca.

Kraljica Marija Karađorđević je u dvorac uložila 4,5 miliona ondašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne. Ona je takođe izgradila i crkvu Svetog Aleksadrna Nevskog na ostrvu Sveti Stefan, koja je bila porušena nakon što je Sveti Stefan pretvoren u luksuzni hotel, da bi je meštani pre nekoliko godina, potpuno rekonstruisali.

Crnogorska Vlada atraktivni hotelski kompleks Sveti Stefan – Miločer ustupa 2007. na trodecenijski zakup kompaniji Adriatic properties, čiji je sada vlasnik grčki biznismena Petros Statis.

Zakupac prvo rekonstruiše vilu Miločer, potom to čini i sa grad hotelom Sveti Stefan, a u samom srcu Miločerskog parka, u zaleđu devičanske Kraljičine plaže, grade i veliki spa-centar.

Zahtev Karađorđevića upisuje se upravo u vreme kada Ministarstvo održivog razvoja treba da odluči da li će izdati građevinsku dozvolu Statisovoj kompaniji da poruši stari hotel Kraljičina plaža i na njegovo mesto izgradi duplo veći hotel, kao i depadans sa 66 apartmana. Meštani Pržna i HTP Miločer su već uložili žalbu jer je, kako tvrde, zahtev za restituciju upisan i na parcelama koje nikada nisu bile u vlasništvu Karađorđevića.

(izvor: vijesti.me)