Share

„Fejsbuk“ poziva na borbu protiv lažnih vesti

Društvena mreža „Fejsbuk“ pozvala je svoje korisnike na borbu protiv dezinformacija i na prepoznavanje „verodostojnih“ izvora zbog poplave senzacionalizma i dezinformacija, saopštio je izvršni direktor „Fejsbuka“ Mark Zakerberg.

Previše je senzacionalizma, dezinformacija i podeljenosti u današnjem svetu, ocenio je Zakerberg dodajući da društvene mreže omogućuju ljudima plasiranje informacija brže nego ikada.

Prvi čovek kompanije „Fejsbuk“ kaže da je važno da svaki korisnik istakne, kako ocenjuje, kvalitetnu informaciju, ali da je veoma teško odlučiti koji su izvori informacija verodostojni.

Drušvena mreža koju koristi više od dve milijarde korisnika najavila je da će, između ostalog, koristiti ankete kako bi utvrdila koje medijske kuće korisnici Fejsbuka smatraju verodostojnima.

„Ta novina neće promeniti količinu informacija koju ćete videti na Fejsbuku. To će samo promeniti ravnotežu informacija u korist izvora koje se smatra verodostojnima“, kaže Zakerberg.

Od sledeće nedelje, najavljuje Zakerberg, Njuz fid će davati prednost kvalitetnim vestima u odnosu na one koje objavljuju manje verodostojni izvori.

(izvor: RTS)