Share

Putin širi EAEU, a srpski tabloidi bacaju spinove oko toga

MOSKVA/BEOGRAD – Vladimir Putin je pozvao zemlje iz ruske sfere uticaja putem državne novinske agencije TASS da postanu posmatrači u Evroazijskoj ekonomskoj uniji, kao i na povećanje saradnje i integraciju između EAEU i drugih zemalja.

On je apelovao i na razvoj digitalne ekonomije unutar EAEU, u tekstu dostupnom onlajn na engleskom jeziku OVDE. .

„Smatramo da je razumno da istražujemo mogućnosti dubljih veza između EEU i Zajednice nezavisnih država (bivše SSSR republike), od kojih bi neki mogli postati posmatrači u EAEU,“ izjavio je Putin u izjavi upućenoh šefovima EAEU zemalja objavljenoj na sajtu Kremljina u četvrtak.

Putin je takođe pozvao na saradnju sa drugim zemljama, ne pominjući Srbiju ni slovom. „Slobodna zona sa Vijetnamom uspešno je funkcioniše od 2016. Očekujemo da tekući razgovori o stvaranju slobodnih zona sa Egiptom, Izraelom, Indijom Iranom, Srbijom i Singapurom donesu plodove. Mi vidimo veliki potencijal u potpisivanju ugovora o trgovini i ekonomskoj saradnji između EAEU i Narodne Republike Kine. Ubeđen sam da će EAEU i kineska inicijativa „Jedan pojas, jedan put“ efikasno da se dopunjuju,“ izjavio je.

Po rečima predsednika Rusije, Moskva se zalaže za razvoj saradnje između EAEU i Ujedinjenih nacija i struktura UN. „Mislimo da je važno za Uniju da nastavi da dalje pomaže ciljeve održivog razvoja UN i drugih globalnih inicijativa,“ dodao je.

On takođe smatra da je neophodno ojačati poziciju EAEU unutar Svetske trgovinske organizacije i promovisati punopravno učešće EAEU u drugim međunarodnim organizcijama, uključujući Svetsku carinsku organizaciju.

Određeni prorežimski mediji u Srbiji, među kojima dominira prominentan tabloid preneli su ovu vest, sa „dodatkom“ da je Putin rekao kako će pregovori EAEU i Srbije o osnivanju zone slobodne trgovine biti uspešno završeni, i da će Srbiji pre 2025.pkada bi po procenama Brisela mogla da pristupi EU, biti ponuđeno da pristupi EAEU.

Naravno spin ne bi bio potpun da u tri dana staru vest nisu uglavili i to da je Putin rekao kako Srbima u RS treba dati pravo na samoopredeljenje, kao što je SAD omogućila Albancima na Kosovu – i naravno uz naslov „PUTIN SRBIJI NUDI EEU SRPSKU I SEVER KOSOVA: Moskva šokirala Beograd: ŠTA IZABRATI EU ILI RUSIJU“?!

Izvor: Tass, Informer