Share

Datum integracije Z. Balkana u EU 6. februara

BRISEL, STRAZBUR – Strategija proširenja, pod nazivom “Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan”, biće predstavljena 6. februara tokom plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu, piše portal Juropian Vestern Balkans (European Western Balkans – EWB).

Kako su za taj portal potvrdili u Briselu, Kolegijum Evropske komisije, kome će predsedavati predsednik Žan-Klod Junker, sastaće se tog jutra u Strazburu i do podneva će usvojiti finalni tekst strategije.

Komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han, predstaviće strategiju pred poslanicima Evropskog parlamenta istoga dana u 15 časova. U to vreme strategija će biti obelodanjena javno, preko portala evropskih institucija, kao i medija.

Prema pisanju medija, koji su imali uvid u strategiju, dokument “Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan” obuhvatiće opšte smernice za brži proces integracije svih država regiona, kao i konkretnije datume za evaluaciju postignutog u Crnoj Gori i Srbiji, napominje EWB.

Prema vremenskom okviru Evropske komisije, proizilazi da će 2019. godina biti ključna za države Zapadnog Balkana.

Te godine se očekuje potpisivanje dokumenta o „sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa” između Beograda i Pristine, dok bi Albanija i Makedonija trebalo da otvore pristupne pregovore sa Briselom, a Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Takođe, ista godina će biti ključna za Srbiji i Crnu Goru po pitanju takozvanih „blokirajućih” poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, te pravdu, slobodu i bezbednost.

Kolegijum članova komisije, koji se sastoji od 28 članova, sastaje se najmanje jednom sedmično.

(izvor: RTS)