Share

Direktor da pomogne borbi protiv korupcije sopstvenom ostavkom

BEOGRAD – Pozivamo gospodina Skimića da se povuče sa mesta direktora Agencije za borbu protiv korupcije i time sačuva svoj, javnosti ne poznat antikorupcijski integritet, kao da i spreči dalje urušavanje integriteta Agencije za borbu protiv korupcije, saopštio je biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Prenosimo saopštenje u celosti:

“Izbor direktora Agencije za borbu protiv korupcije je doveden do apsurda, ne samo izborom gospodina Sikimića, koji je bio kandidat na lokalnim izborima i donator stranke o čijim donacijama se Agencija za borbu protiv korupcije izrazila negativno, ali i zamenik direktora u javnoj ustanovi, već i činjenicom da ovaj izbor suprotan međunarodnim standardima koji jasno govore kakave osobine treba da ima direktor Agencije za borbu protiv korupcije.

Naime, prema dokumentu Izjava iz Džakarte o principima za antikorupcijske agencije iz 2012,  jasno je definisano koje osobine mora da ima neko koje rukovodilac antikorupcijske agencije: apolitički stav, nepristrasnost, neutralnost, integritet i kompetentnost. Sve ono sto je javnosti poznato govori da gospodin Sikimić ne ispunjava navedene uslove.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije je ovom odlukom ponizio sve istinske borce protiv korupcije u Srbiji i doveo u pitanje svoj integritet, piše BIRODI.

Imajući u vidu da je sporazum iz Džakarte nastao pod okriljem UN-a, tačniije United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), BIRODI će se obratiti kako ovoj organizaciji, ali i svim relevantnim akterima na nivou EU, koji su nadležni za proces EU integracija Srbije.

Imenovanje gospodina Sikimića nije usamljeni slučaj partizacije borbe protiv korupcije. U poslednjih godinu dana došlo je do više slučajeva gde su članovi antikorucpijskih tela (Odbor Agencije, Savet za borbu protiv korupcije, Lokalni antikorupcijski forum – Požarevac)  postale osobe koje su na razne načine podržavali rad Srpske napredne stranke i njenog kandidata za predsednika Srbije.

Ukoliko gospodin Sikimić ne odstupi u roku od 15 dana, BIRODI će pozvati organizacije civilnog društva i medije na bojkot rada Agencije za borbu protiv korupcije, a kao mogućnost ostaje i započinjanje strajka glađu.”