Share

Indijski premijer Modi brani globalizaciju na samitu u Davosu

DAVOS, Švajcarska – Indijski premijer Narendra Modi u utorak je stao u odbranu globalizacije na Svetskom ekonomskom forumu, pozivajući na zajedničku akciju po pitanju klimatskih promena i ekonomske saradnje, u izveštaju koji su neki delegati protumačili kao napad na agendu “Amerika na prvom mestu” američkog predsednika Donalda Trampa.

U prvom govoru koji je na forumu za više od dve decenije održao neki indijski državnik nije spomenuo Trampa po imenu, ali je kritikovao porast protekcionizma u napomenama dostavljenim tri dana pre nego što će se američki predsednik obratiti samitu.

“Umesto globalizacije, snaga protekcionizma diže glavu”, rekao je Modi, govoreći na Hindu jeziku i izazivajući početnu nelagodnost među publikom sastavljenom od poslovnih i političkih lidera, dok su ljudi grabili slušalice za prevođenje.

“Njihova želja nije samo da se spasu od globalizacije, već da promene prirodni tok globalizacije.”

Modi predvodi veliku vladinu i poslovnu delegaciju na samitu u švajcarskom skijalištu Davos, čiji je cilj da predstavi Indiju kao brzo rastuću ekonomsku silu i potencijalnog pokretača globalnog rasta.

Njegovo uvodno obraćanje bio je trenutak ličnog trijumfa za nacionalističkog lidera koga je Zapad odbacio jer nije sprečio komunalne nemire u svojoj matičnoj državi. Ovaj povod je takođe priznanje rasta Indije kao ekonomske i geopolitičke moći.

Anindia Bakrie, izvršna direktorka medijske kuće PT Bakrie Global Ventura, koja je deo Indonezijskog konglomerata Bakri, rekla je da je primedba Modija dobar kontrast američkom izolacionizmu.

“Za zemlje u razvoju, kada čujemo kako SAD govori o izolacionizmu, to je malo zabrinjavajuće. Tako da, činjenica da je sve više i više lidera pričalo o prednostima globalizacije je zaista dobra “, rekla je Bakrie.

Arun Kumar, predsednik i izvršni direktor računovodstvene firme KPMG u Indiji, rekao je: “On je doveo Indiju tu gde je u smislu njegove predanosti multipolarnom i multikulturalnom svetu”.

U okviru agende Amerike na prvom mestu Tramp je do sada pretio da se SAD povuče iz sporazuma o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi, odbacio globalni sporazum o klimatskim promenama i kritikovao globalne institucije, uključujući Ujedinjene nacije i NATO.

U svom govoru Modi je ponovio neke od stavova kineskog predsednika Ši Đinpinga na prošlogodišnjem samitu u Davosu, ali nije uspeo da stvori isti entuzijazam.

Pre godinu dana, Ši, koji je govorio nekoliko dana pre Trampa, istakao je položaj Kine kao svetske ekonomske centrale, obećavajući veću otvorenost za globalizaciju.

Međutim, Ši, koji ove godine ne posećuje Davos, nije ispunio obim obećanja koja je dao tokom protekle godine, ali njegov govor je shvaćen kao ključni trenutak u pokušaju Kine da popuni prazninu stvorenu od strane SAD koje su se okrenule ka sebi.

(izvor: Rojters)