Share

Zaboravite viruse ili špijunske programe – najveća sajber pretnja su pohlepni rudari kripto-valute

TEHNOLOGY REVIEW – Praksa tajnog rudarenja kripto-valute na hardveru drugih ljudi postaje sveobuhvatna, preuzimajući “ransomware” (softver koji preti da objavi podatke korisnika kompjutera) kao sredstvo za izbor za iznuđivanje novca na internetu.

Ove nedelje, firma za proveru sajber sigurnosti “Check Point” objavila je redovni “Indeks globalne pretnje”. On pokazuje da je “Coinhive”, softver koji koristi procesnu moć na nečijem uređaju kako bi mogao da izvrši rudarenje, postao najčešći oblik malvera (malware) na Internetu. Još jedan takav malver, koji se zove “Criptoloot”, sada je treći najčešći.

Softver eksploatiše načine na koji se mnoge kripto-valute rudare kako bi zaradio novac. Bitkoin i mnogi njegovi noviji rivali daju se kao nagrade za obavljanje kompjuterski zahtevnih kriptografskih operacija koje podržavaju evidenciju transakcija valuta – proces poznat kao rudarenje. Ukradite nečiju računarsku moć ugrađivanjem takvog koda na veb lokacije ili softver, i možete zaraditi. Ukradite dovoljno i možete zaraditi mnogo.

“Problem”, objašnjava Lotem Finkelstein, vođa tima za analizu obaveštajnih podataka o pretnjama u Check Point-u, “je da je [kriptojacking] jednostavno svuda na veb stranicama, serverima, računarima i mobilnim uređajima”.

Check Point tvrdi da je pogođeno čak 55 procenata organizacija na globalnom nivou, dok istraživači bezbednosti u kompaniji Vandera tvrde da su primeri na mobilnim uređajima povećani za 287 odsto u periodu od oktobra do novembra prošle godine.

“Ovo može postati ozbiljniji problem od ransomvare-a”, kaže Finkelstein, pozivajući se na napade kao onaj koji su prošle godine izveli WannaCry i NotPetia, koji zaključavaju računare u zamenu za plaćanje.

(izvor: Technology Review)