Share

Elite u Davosu igraju na kartu globalizacije uoči Trampove posete

DAVOS, Švajcarska – Svetska politička i korporativna elita okupljena u švajcarskom skijaškom mestu Davos dala se u robusnu odbranu globalizacije, jer je američki predsednik Donald Tramp u svojoj prvoj većoj trgovinskoj akciji udario poreze na uvezene solarne panele i mašine za pranje veša, piše Blumberg. 

To toga je došlo i zato što se grupa od 11 zemalja, uključujući Japan i Kanadu, složila da nastave sa Azijsko-pacifičkim trgovinskim paktom iz koga se Tramp povukao iz 2017. godine. Kanadski premijer Džastin Trudo, govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu , rekao je da će revidirani pakt biti “progresivnija i jača” organizacija kada je reč o intelektualnoj svojini, kulturi i automobilskoj industriji. Kina takođe nije uključena.

„Ako se želimo da se odupremo anti-trgovinskoj tendenciji u globalizaciji, to će pre svega imati loš uticaj na sve nas“, rekao je Trudo. “Moramo staviti brige i blagostanje naših običnih građana u centar naših pregovora“.

Tramp će ove nedelje stići na razgovore u Davosu kako bi održao govor o svojoj viziji budućnosti globalne trgovine. Očekuje se da će prisustvovati prijemu Svetskog ekonomskog foruma sa glavnim predstavnicima korporacija iz SAD i Evrope, kao i predstavnicima vlada i drugim zvaničnicima.

“Kada je najavljeno da predsednik Tramp dolazi, mislim da je ljudima pala vilica jer se to nije smatralo njegovom publikom”, rekao je David Rubenštajn , suosnivač Karlajl grupe. “Ovo se smatra za centar pokreta globalizacije čiji on nije zagovornik”.

Svetla ekonomija

Potez sa porezima podiže uloge svetske ekonomije koja uživa u svom najboljem učinku za sedam godina. “Koristićemo našim potrošačima i stvaramo puno poslova”, rekao je Tramp, dok je u utorak u Beloj kući potpisivao naredbe. On pokazuje da “niko više neće iskorišćavati Sjedinjene Države “.

Povećane tenzije u trgovini između SAD i Kine, dve najveće ekonomije na svetu, rutinski su navedene kao jedna od najvećih pretnji sa kojima se suočava svetski rast.

“Možemo naučiti iz istorije da protekcionizam na kraju ne funkcioniše”, izjavio je izvršni direktor kompanije Dojče Post Frank Apel za Bloomberg Nevs. “To čini zemlju koja povećava poreze sve skupljom i neće zaštititi  radna mesta u toj zemlji. Protekcionizam se nikada nije isplatio na duži rok. Globalna trgovina nije nulta igra. ”

Kinesko obećanje

Postjeći globalni poredak je takođe branio Fang Ksinghai, potpredsednik Kineske regulatorne komisije za hartije od vrednosti, koji je na panel diskusiji rekao da Kina otvara svoju ekonomiju van konkurencije i naveo obećanje predsjednika Ši Đinpinga da bi omogući više spoljne konkurencije u bankarskom sektor u državi. Kinu rutinski partneri kritikuju zbog toga što ne rade dovoljno da bi omogućili više ulaznih investicija.

Ističući ambicije za stvaranje ekonomije od 5 biliona dolara do 2025. godine, indijski premijer Narendra Modi iskoristio je svoj govor u Davosu, da obeća da će smanjiti birokratiju i povećati strane investicije u treću najveću ekonomiju Azije. On je upozorio da, kako su zemlje postajale usmerene ka unutra, globalizacija “se smanjuje”.

“Iako svi govore o međusobno povezanom svetu, moramo prihvatiti da globalizacija polako gubi svoj sjaj”, rekao je on. “Trgovinski sporazumi su zaustavljeni. Takođe je zaustavljen rast u globalnom lancu snabdevanja. ”

Slobodna tržišta

Neki od donosilaca odluka u Davosu se nadaju da se najava Trumpa neće odraziti na trgovinsku politici američke administracije. “Verujemo u slobodna tržišta i verujemo da su Sjedinjene Države primer slobodnog tržišta i ne očekujemo značajnu promenu u trgovinskoj politici u SAD”, rekao je premijer Gruzije Đorđi Kvirikašvili

Uprkos napetostima malo njih predviđa izbijanje sveobuhvatnog trgovinskog sukoba i to zbog sve većeg preplitanja globalnih lanaca snabdevanja i sveobuhvatnog rizika od ekonomskih gubitaka na svim stranama, rekao je Rejmond Nolte, partner u SkiBridge Capital.

“Mislim da po sredi nije trgovinski rat u kojem sve postaje servis i volej i koji nastavlja da eskalira i utiče na trgovinu”, rekao je on. “Svet je za to previše globalizovan, biznis je postao previše integrisan za tako nešto.”

(izvor: Blumberg)