Share

Makedonija se odriče imena aerodroma i auto puta-zbog Grčke (VIDEO)

DAVOS – Premijeri Grčke i Makedonije sastali su se u sredu na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu kako bi razgovarali o tekućim pregovorima dve zemlje o imenu Makedonije, što bi omogućili nastavak pregovora Skoplja o učlanjenju u Evropsku uniju i NATO. 

Makedonija će promeniti nazive aerodroma i autoputa da bi pokazala da je posvećena rešavanju spora s Grčkom oko svog naziva, najavio je premijer Zaev.

On je obećao da će promeniti naziv Međunarodnog aerodroma “Aleksandar Veliki” kod Skoplja i naziv autoputa koji se više neće nazivati po tom vojskovođi, već će biti “Autoput prijateljstva”.

“Te naše aktivnosti pokazuju našu dobru volju. Ovo svedoči da nemamo niakve teritorijalne aspiracije prema našem susedu”, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare u Davosu s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, posle tročasovnog razgovora.

To je bio prvi sastanak lidera dve zemlje posle više od sedam godina.

Grčka će, dodao je, pokazati dobru volju i dozvoliće Makedoniji da poveća saradnju sa Evropskom unijom i s drugim međunarodnim organizacijama.

Kako je Zaev istakao, Makedonija i Grčka će “podići nivo pregovaračkog procesa” za rešavanje spora oko naiva Makedonije i dalje ga neće voditi ambasadori kao godinama do sada, već će ga voditi ministri dveju susednih zemalja, ali i dalje uz posredovanje UN, a pod pokroviteljstovm dvojice premijera.

Zaev je rekao da krajnje rešenje dvoipodecenijskog spora oko ustavnog naziva Makedonije mora biti prihvatljivo za obe strane.

“Moramo da vodimo brigu i o svonjim interesima i o njihovim interesima. Rešenje mora da bude u pravcu zaštite nacionalnog identiteta i identiteta naših naroda”, rekao je Zaev.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da se nada ukidanju veta na članstvo Makedonije u NATO i EU, rešavanjem dugogodišnjeg spora dve susedne zemlje oko imena Makedonije.

Cipras je rekao da postoji volja za rešavanje spora i to na pragmatičan način i sa osećajem odgovornosti.

On je izjavio da su se njihovi napori u ovom razgovoru pre svega bili usmereni da iznesu u prvi plan “stvari koje ujedinjuju naše narode i pronađu rešenje za probleme koji nas dele”

“Moramo da promovišemo agendu saradnje i zajedničkog razvoja kako bi balkanski region napredovao i ispunio izazove 21. veka”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zaevom.

Cipras je naglasio da odnosi dveju zemalja moraju biti zasnovani na međusobnom poštovanju i dobrom susedstvu, naglašavajući da to znači više od rešavanja samo imena: “To znači da se prvo moramo suočiti sa iredentizmom u svim njegovim oblicima i sa garancijama da nećemo ostaviti otvoreni prozor koji bi mogao omogućiti da slične provokacije budu stvorene u budućnosti “, rekao je on.

Grčki premijer je takođe poslao poruku da se sva otvorena pitanja moraju rešiti kako bi BJRM ostvarila napredak u svojim ambicijama da se pridruži EU i NATO-u. On je jasno stavio do znanja da se obe zemlje moraju dogovoriti o složenici za opštu upotrebu. Cipras je najavio i sporazum sa Zaevom da se pod njihovim nadzorom intenzivira pregovaranje pod pokroviteljstvom UN-a.

(izvor: Agencije)