Share

Tramp i Erdogan će razgovarati usred napetosti između SAD i Turske

DAVOS – Dok se neka od glavnih neslaganja SAD i Turske produbljuju o tome da li je borba protiv ISIS-a završena i da li oružje koje je SAD dalo kurdskoj borbenoj grupi treba da bude vraćeno – napadi Turske u područja Sirije kojima upravljaju Kurdi ogoljavaju tenzije sa Sjedinjenim Državama i sigurno će biti tema diskusije na poziv predsednika Donalda Trampa i predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je zakazan za sredu, piše CNN.

Turski napad na Afrin, pod kontrolom grupe sirijskih Kurda u Sjedinjenim Američkim Državama, koji se zove IPG, samo je najnoviji izvor trenja između dva NATO saveznika. Dve zemlje su se usredsredile na mnoštvo pitanja u poslednjih nekoliko godina, uključujući i sudbinu klerika  koji živi u Americi kog Turska optužuje za pokušaj državnog udara, pitanje viza, saradnje Turske sa Iranom, kao i stavljanje američkog pastora u pritvor u Turskoj.

Dve zemlje se toliko razilaze da se ne slažu da li je IPG teroristička grupa ili da li je ISIS poražen.

Jedna nit koja je u osnovi mnogih neslaganja, kažu analitičari, bila je unutrašnja politika Turske i Erdoganovo ustaljeno demontiranje demokratskih normi koje su nekada učinile njegovu zemlju snažnim kandidatom za pridruživanje Evropskoj uniji.

Istovremeno, Erdogan je sve bliži Rusiji, što dovodi u pitanje njegovu posvećenost NATO-u i budućnosti odnosa između SAD i Turske.

(izvor: CNN)