Share

Stanovništvo Balkana nestaje, a prednjače ove tri zemlje

NJUJORK – Bugarska, Hrvatska i Srbija su u samom vrhu zemalja čije se stanovništvo drastično smanjuje prema projekcijama UN-a.

Do 2050. godine stanovništvo će se smanjiti u čak 51 zemlji sveta, ali su ove tri među deset u kojima će se broj stanovnika smanjiti za 15 ili više posto.

Hrvatskoj Ujedinjene nacije u novom izveštaju prognoziraju pad broja stanovnika od čak 17 posto čime deli visoko peto mesto sa Litvanijom i Rumunijom.

Prema izveštaju UN direktorata za ekonomska i socijalna pitanja (DESA) osim Hrvatske se u toj grupi nalaze i Bugarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Moldavija, Rumunija, Srbija, Ukrajina i Devičanska Ostrva.

Hrvatska bi, prema projekcijama DESA-e, 2050. godine trebala imati 3,85 miliona stanovnika, dok bi 2100. godine broj stanovnika u Hrvatskoj trebao da padne na svega 2,5 miliona.

Od susednih zemalja među 10 onih s najvećim projektovanim padom stanovništva je i Srbija u kojoj bi sa današnjih 8,79 miliona, broj stanovnika do 2050. trebao da padne za 15 posto, na 7,45 miliona stanovnika.

Na neslavnom prvom mestu je Bugarska čijih bi se 7,08 miliona stanovnika do 2050. trebalo istopiti za čak 23 posto, na svega 5,42 miliona.

Letonija je na drugom mestu sa padom od 22 posto, a slede Moldavija sa 19 posto i Ukrajina sa 18 posto.

U izveštaju se kaže da je prirodni priraštaj u svim evropskim zemljama trenutno ispod nivoa koji je potreban da broj stanovnika dugoročno ostane na istom nivou.

(izvor: Dnevno.hr)