Share

Tramp stigao u Švajcarsku, u Davosu govori u petak

DAVOS, Švajcarska – Američki predsednik Donald Tramp stigao je u Švajcarsku gde će na Svetskom ekonomskom forumu u alpskom centru Davos preneti svoju poruku “Amerika na prvom mestu”, uz argument da to može da ide zajedno sa globalnom saradnjom.

Tramp je sleteo pre najavljenog vremena u Cirih i odatle odmah krenuo helikopterom za Davos.

Očekuje se da će Tramp reći da su SAD spremne za poslovanje, iako se malo s podozrenjem gleda na prisustvo predsednika koji naginje protekcionizmu na skupu gde je politička i poslovna elita za slobodnu trgovinu.

Njegova odluka ove nedelje da uvede nove poreze na komponente za solarne panele i na velike veš mašine da bi se podstakli američki prozvođači izazvala je novu zabrinutost oko njegovih nacionalističkih tendencija.

“Idem sad u Davos da ubedim ljude da investiraju u SAD”, izjavio je Tramp pred poletanje za Evropu.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin stigao je u Davos pre Trampa i izjavio je da SAD podržavaju slobodnu trgovinu.

“Amerika na prvom mestu znači raditi sa ostatkom sveta. To samo znači da predsednik Tramp vodi računa o američkim radnicima i američkim interesa, isto što on očekuje i od drugih vodja da vode računa o svojim”, rekao je Mnučin koji vodi veliku američku delegaciju na skupu u Davosu.

Američki predsednik će govoriti u Davosu u petak.

Tokom dvodnevnog boravka Tramp će prisustvovati prijemu u njegovu čast, biti domaćin na večeri za evropske poslovne ljude i sastati se sa svetskim vođama.

Planirano je da se sastane sa britanskom premijerkom Terezom Mej, izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahom, švajcarskim predsednikom Alenom Berseom i predsednikom Ruande Polom Kagameom.

Skup u Davosu koji je usmeren na globalnu saradnju i slobodnu trgovinu ne izgleda kao prirodni ambijent za Trampa koji je na talasu nacionalističkih strahovanja došao do Bele kuće.

Mnučin je, međutim, odbacio brigu da bi predsednik SAD mogao da naiđe na hladan prijem.

(Izvor: N1)