Share

Koalicija prevođena SAD ubila 15 civila u Deiru ez-Zor – Sirijski državni mediji

DEIR EZ-ZOR, Sirija – Petnaest civila ubijeno je nakon što su stanovnici naselja al-Šaf u sirijskoj provinciji Deir ez-Zor u utorak postali meta američkih vazdušnih napada na koaliciju, saopštila je sirijska arapska novinska agencija (SANA).

Prema medijima, među žrtvama koje su ubijene kao posledica napadaje 7 žena, dok su neki ljudi ozbiljno povređeni.

Koalicija pod vođstvom SAD-a se bori protiv Daeša u Siriji, međutim, izgleda da nisu samo militanti bili ciljani tokom operacija.

Dana 14. decembra, sirsko ministarstvo inostranih poslova uputilo je pismo Savetu bezbednosti UN-a i generalnom sekretaru UN-a Antonio Guterešu optužujući koaliciju pod vođstvom SAD-a za ubistva civila u provinciji Deir Ez-Zor vazdušnim putem, prema lokalnim medijima.

Sirijska vlada takođe je optužila koaliciju predvođenu SAD u UN da sklapa dogovore sa ostacima Daeša i koordinira svojih akcije sa njima. U medijima se pojavilo više izvještaja o tome da su SAD evakuisale terorističke lidere iz nekoliko područja širom sirijske pokrajine Deir ez-Zor. Prema Damasku, vazdušna snaga SAD-a je čak korišćena čak i za “slučajne” napade na sirijske snage dok su se borili protiv militanata.

(Izvor: Sputnjik)