Share

Promet u hrvatskoj industriji porastao za 5.5 posto

ZAGREB – Ukupan promet hrvatske industrije u novembru prošle godine na mesečnom nivou je porastao za 2,2 posto, a na godišnjem za 5,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Rast prometa industrije na godišnjem nivou postignut je zahvaljujući rastu prometa na stranim tržištima za 6,5 posto, kao i na domaćem tržištu, za 4,7 posto.

Kumulativni podaci za prvih 11 meseci prošle godine, izračunati iz kalendarski prilagođenih indeksa, pokazuju da je promet industrije u tom razdoblju bio za 6,8 posto veći nego u istom razdoblju 2016.

Posmatrano po glavnim industrijskim granama, u novembru prošle godine ukupan promet energije porastao je na mesečnom nivou za 4,9 posto, kapitalnih proizvoda za 12,1 posto, a intermedijarnih proizvoda za 4,1 posto.

Sa druge strane, ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju bila je manja je 2,8 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Na godišnjem nivou ukupan promet energije povećan je 11,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 16,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 13,1 posto, a kapitalnih proizvoda za 7,7 posto.

Istovremeno je promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 3 posto, pokazuje izveštaj DZS-a, objavljen u petak.

(izvor: Seebiz.eu)