Share

Klimatske promene udaraju ispod pojasa – Nestaće čokolada!

Biljke kakao će nestati već 2050. zahvaljujući toplijim temperaturama i suvljim vremenskim uslovima.

Naučnici na Kalifornijskom univerzitetu se udružuju sa kompanijom Mars da bi pokušali spasiti useve pre nego što bude prekasno.

Oni istražuju mogućnost korištenja tehnologije za uređivanje gena za proizvodnju useva koji mogu dorasti novim izazovima.

Iza sjajnih staklenih i peščanih zidova novog građevinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji, redovi sitnih zelenih mladica u ohlađenim plastenicima čekaju sudnji dan.

Pod budnim očima Mieong-Je Cho-a, direktora biljne genomike u institutu koji radi sa hranom i konditorskom kompanijom Mars, biljke će se transformisati. Ako sve ide dobro, ove male sadnice će uskoro biti u stanju da prežive – i uspevaju – u suvljoj, toplijoj klimi od koje strahuju farmeri širom sveta.

Sve je to zahvaljujući novoj tehnologiji nazvanoj CRISPR, koja omogućava sitne, precizne izmene DNK koje ranije nisu bile moguće. Ovi potezi se već koriste kako bi se usevi učinili jeftinijim i pouzdanijim. Međutim, njihova najvažnija upotreba može biti u zemljama u razvoju, gde mnogim biljkama na koje se ljudi oslanjaju kako bi izbegli gladovanje prete uticaji klimatskih promena, uključujući i više štetočina i nedostatak vode.

Cacao biljke mogu rasti samo u uskom pojasu kišne šume oko 20 stepeni severno i južno od ekvatora, gde temperatura, kiša i vlažnost ostaju relativno konstantne tokom cele godine. Preko polovine svetske čokolade sada dolazi iz samo dve zemlje Zapadne Afrike – Obala Slonovače i Gane.

Ali ove oblasti neće biti pogodne za čokoladu u narednih nekoliko decenija. Do 2050. godine, rastuće temperature će podići današnje regione čokolade još oko 1000 metara uzbrdo u planine – od kojih je većina trenutno rezervisana za divlje životinje, prema Nacionalnoj okeanskoj i atmosferskoj upravi.

Mars, korporacija vredna 35 milijardi dolara, najpoznatija po Snickers-u, svesna je ovih problema, ali i onih koje mogu da izazovu klimatkse promene.U septembru, kompanija je obećala milijardu dolara u sklopu akcije pod nazivom “Održivost u generaciji”, koja ima za cilj smanjenje emisije ugljenika u svom poslovnom lancu snabdevanja za više od 60% do 2050.

Poreklom iz Latinske Amerike u 16. veku su kakao preli Španci u Evropu, a 1890. na gvinejsku obalu Afrike gde se odomaćio. 

(Izvor: Biznis Insajder/Svetski ekonomski forum)