Share

Čile otvorio pet parkova prirode u Patagoniji

SANTJAGO – Na 40,000 kvadratnih kilometara koje je bivša direktorka firme u Patagoniji  donirao državi, odlukom predsednice Čilea Mišel Baćelet potpisanom u ponedeljak, država će formirati pet nacionalnih parkova u istorijskom činu konzervacije prirode.

Čile je stvorio pet predivnih nacionalnih parkova kako bi zaštitio nepregledna prostranstva Patagonije – što je kulminacija dvadesetogodišnje akvizicije zemlje od strane američkog filantropa Daga Tompkinsa i Kristine Mekdivit Tompkins, i najveća donacija privatnog zemljišta vladi u Južnoj Americi.

Pet parkova koji se prostiru na površini od preko 40,000 kilometara kvadratnih zaštićeni su zakonom koji je Baćelet potpisala kako bi uspostavila novi „Put 17 parkova“ koji se prostire duž južnog dela „kičme“ Čilea do Kejp Horn-a.

Mekdivit Tompkins, bivša direktorka kompanije Patagonija uručila je ovo zemljište državi kako bi pomogla formiranje novih parkova. Čileanska vlada je pružila sve drugo što je neophodno na zemljištu koje je federalno.

Ona je potrošila 25 godina života radeći na konverziji zemlje u Čileu sa svojim mužem Dagom koji je osnovao forme „North Face“ i „Esprit“. Dag Tompkins je poginuo u nesreći prilikom vožnje kajaka u Čileu 2015.

“Ovo nije samo čin konzervacije bez presedana”, rekla je Baćelet, kda je u ponedeljak obišla ovu daleku dolu Patagoniju da bi primila donaciju. “To je poziv da izmislimo nove načine da iskoristimo našu zemlju. Da koristimo prirodne resurse na način koji ih ne uništava. Da podržimo održivi razvoj – jedini profitabilan privredni razvoj na dugi rok. “

Stvaranje parkova je najnovija vest u nizu zakona o zaštiti životne sredine koje su dovele Čile na vodeću poziciju kada je reč o konzervaciji prirode.

Prošlog meseca Baćelet, koja napušta funkciju u martu, završila je petogodišnje pregovore s stanovnicima Uskršnjeg ostrva kako bi formirala jednu od najvećih zaštićenih pomorskih područja, čime će se zaštititi oko 720.000 km2 Pacifičkog okeana.

(izvor: Gardijan)