Share

Slavonci su najveći hrvatski kripto-rudari

ZAGREB – Slavonci se pretvaraju u moderne rudare. Ali, ne kopaju zlato, srebro ili bakar već kriptovalute poput bitkoina i etereuma, i u tome su najaktivniji u Hrvatskoj, piše Poslovni dnevnik.

Marko Lekić, zamenik direktora trgovine HG Spot, kaže da je talas interesovanja za rudarenjem kriptovaluta krenuo početkom prošle godine i da ni ove ne jenjava.

-Najveća potražnja za kripto-rudarskom opremom je u Slavoniji. Dalmacija i ostatak Hrvatske tu beleže mnogo manje interesa, dok se u Osijeku i Vinkovcima prodaja grafičkih kartica udvostrucila u odnosu na godinu pre i tamo je najveća potražnja, navodi Lekić.

Mada sami trgovci o tome nisu posebno razgovorljivi, u većini slučajeva sve takve kartice čije su cene od petsto do hiljadu evra, ili su rasprodate ili se, kako saznaje Poslovni, rasprodaju isti dan kad dođu u skladišta.

Lekić kaže da je rudarenje kriptovaluta najizraženiji trend u prodaji PC opreme u poslednjih godinu dana.

Objašnjava da je to odraz globalnog trenda, kao i rasta tražnje za kriptovalutama. Do kriptovaluta se, osim kupovinom, može doći i rudarenjem. To je zato što se te valute ne izdaju poput tradicionalnih valuta već se “otkrivaju” rešavanjem složenih matematičkih zadataka. Moderni rudari za njihovo rešavanje su nagrađeni u kriptovaluti koju “kopaju”.

U HG Spotu navode da nestašicu grafičkih kartica prati i nestašica druge IT opreme. Tako se jedno vreme na tržištu uopšte nije moglo kupiti napajanje od 1.000 vati, a zatim su kripto-rudari s tržišta “pomeli” i ona od 750 W i 850 W. -Očekujemo i nestašicu matičnih ploča koje podržavaju opremu za rudarenje, rekao je Lekić.

(izvor: Blic/Poslovni Dnevnik)