Share

Spor o imenu će biti rešen sporazumom između Grčke i Makedonije?

SKOPLJE/ATINA – Grčka će dostaviti Makedoniji u februaru četiri tačke o nacrtu sporazuma koji će, ako bude prihvaćen, postati osnova za rešavanje spora i moraće ga odobriti parlamenti, najavio je šef grčke diplomatije.

Grčka ima interes da pronađe rešenje za ime Makedonije jer ćemo izaći iz krize i želimo da čitav region postigne napredak, rekao je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas u intervjuu državnoj televiziji uoči današnjeg sastanka u Atini sa posrednikom UN-a u spor oko imena, Metjuom Nimicom. Ponovio je svoj stav da pregovori o imenu uključuju sedam pitanja: ime, upotrebu imena, identitet, jezik, trgovinska upotreba, akronimi i znaci. On je najavio da će Grčka sredinom februara isporučiti u Makedoniju četiri tačke po nacrtu sporazuma koji je i dalje u pripremi, a najpre će biti predstavljen grčkoj, a potom i makedonskoj vladi. Ako bude prihvaćeno, to će biti osnova za rešavanje problema, morat će dobiti zeleno svetlo od parlamenata dvaju zemalja i otvoriće put Makedoniji za NATO i EU.

“Ovaj sporazum će uključivati sve teme koje su otvorene o imenu. Posebno poglavlje o iredentizmu, ali i o temama vezanim za budućnost zemlje, njenu integraciju u međunarodne organizacije i pozitivan program, kako bi se naši odnosi mogli dalje razvijati “, rekao je Kocijas.

Kako piše list „Kathimerini“, on je objasnio da “ako Grčka ne pokaže dobru volju u pregovorima, onda Skoplje ima pravo da se obrati trećim institucijama”.

“Uradili su to u prošlosti i nismo pobedili. Otišli smo u Međunarodni sud pravde u Hagu, što smo izgubili “, podsjetio je Kocijas. Ali on je naglasio da “svaki sporazum koji treba potpisati, ako ga ne prate ustavne promene, kasnije može svaki novi premijer da obori”. On je takođe najavio da “nećemo podeliti problem na delove”, što indirektno odbacuje navodni predlog Nimica, objavljen u grčkim medijima, za fazno sprovođenje mogućeg rešenja.

Ovog jutra Kocijas neće biti Nimicov prvi sagovornik. Na zahtev posrednika UN-a, u 10:30 po lokalnom vremenu, prvo se sastaje sa šefom spoljne politike u opoziciji Nova demokratija Georgeom Koumoutsakosom, u hotelu “Velika Britanija” u centru Atine. Sastanak Nimic-Kocijas održaće se u 13.30 časova, a nakon sastanka, razgovori će se nastaviti na radnom ručku.

Strah vinograd

Iako medijator skenira stav Atine, poslednje konsultacije se održavaju u Skoplju pre sutrašnjih sastanaka sa Nimicom. U interesu pregovaračkih pozicija, vlasti ne objavljuju detalje o prvobitno predloženom predlogu medijatora, tako da su nalozi javnosti zasnovani na fragmentiranim pasusima, delom objavljenim u grčkim medijima. Najveću pažnju su izazvali navodi koje je nedavno objavio “Kathimerini” da je Nimic predložio široko korišćenje novog imena od trenutka kada se Makedonija integriše u EU, ali ne pre okončanja procesa integracije. U međuvremenu, novo ime se koristi u međunarodnim organizacijama i forumima. Što se tiče trećih zemalja, predloženo je da svaka zemlja ima pravo da koristi ime napisano na makedonskom jeziku ili da ga prevede na željeni jezik. Upravo ta mogućnost da se u fazama primenjuje kompromisno rešenje, jeste nešto što može smanjiti strahove u makedonskoj javnosti od mogućnosti da će biti izigrani. Shodno tome, velika pažnja posvećena je upravo pitanju – kada bi eventualni sporazum sa Grčkom stupio na snagu.

“Ne jednom su nas prevarili Grci, verovatno nekoliko puta, poslednji put kršenjem Privremenog sporazuma. Bićemo vrlo glupi ako dozvolimo sebi da se to ponovi. Kako da se to ne desi? Tako što će potpuna implementacija sporazuma stupiti na snagu u danu kada postanemo član EU, “naglašava analitičar Sašo Klekovski u emisiji 360 stepeni.

“Ako se, uz Memorandum o dobrom susedstvu, složimo o načinu na koji će sve biti urađeno, može se nastaviti sa članstvom u NATO-u, što će značajno uticati na eventualni ishod referenduma u Makedoniji, jer će već biti pokazano da Grci pokazuju dobru volju da za nas otključaju ovaj proces. Međutim, ako se na kraju složimo šta treba promeniti u Ustavu, on ne sme stupiti na snagu pre nego što postanemo član EU. Grčka će biti veoma motivisana da nas podrži na putu ka EU, jer kada postanemo član ćemo promeniti Ustav, a drugo, zaštititi se od mogućnosti da se ime promeni za džabe”, rekao je Klekovski.

Odluka garantovana sporazumom?

Da li takozvana fazna primena rešenja može da bude zamenjena odnosno garantovana bilaterlanim sporazumom, koji je identičan onom koji su potpisali Makedonija i Bugarska? Da li će taj sporazum ponuditi adekvatne garancije da zemlja neće “za džabe” da prihvati kompromis, biće poznata u februaru. Do tada postoje samo pretpostavke.

Proces približavanja stavova dobija podršku od Brisela i Vašingtona, nadajući se da će iskoristiti pozitivan trenutak, što je dodatno potvrđeno na sastanku Zaev-Cipras u Davosu

Prema rečima Andreje Stojkovskog, predsednika Građanskog centra za evropske strategije “Eurotink”, najava najnovijeg nacrta okvira za pregovore u grčkom “Kathimerini” pokazuje nekoliko stvari, a najvažnije je verovatno koliko su dve strane otišle u pronalaženju rešenja.

“Idemo po redu: Prvo, ima nekoliko sugestija o imenu kako bi učesnici u sporu mogli da biraju željeni paket. Drugo, svaka zemlja će pojedinačno zavisiti od toga da li će ime koje su izabrali učesnici u sporu koristiti na svom jeziku, prevedeno na engleski, francuski ili drugi jezik (Republika Makedonija, Republique de kkk Makedonije itd.) Ili ime na makedonskom napisano na latinskom (Republika kkk Makedonija) “.

Treće, fazna aplikacija koja uključuje identifikaciju imena za međunarodnu upotrebu, ime za međunarodne organizacije, odnosno EU i NATO, i eventualno ime za internu upotrebu. To realno garantuje da država neće biti prevarena, odnosno da će građani moći da se uvere u dobru volju pridruživanja EU pre nego što odluče o promeni imena “, ocenjuje Stojkovski.

On ističe da će fazna aplikacija dodatno dati priliku političkim liderima u zemlji da pripreme referendum i da se baziraju na realnim osnovama i već postojećim iskustvima.

“Četvrto, ostavlja prostor za odluku države da li će se Ustav promeniti, a samim tim i da li će to biti ime” prema svima “(erga omnes) ili” prema svima “bez učešća same države i njene javnosti, što će opet olakšati sprovođenje referenduma i pružanje najšireg konsenzusa o tom pitanju “, ocenjuje Stojkovski.

Ova runda pregovora sa Nimicom i aktivnosti u narednom mesecu smatraju se presudnim za približavanje dveju zemalja. Proces dobija podršku od Brisela i Vašingtona, nadajući se da će iskoristiti pozitivan trenutak, što je potvrđeno i na sastanku Zaev-Cipras u Davosu. Ovakvo očekivanje najavio je zamjenik portparola UN-a Farhan Hak, koji je rekao da je “stvoren pozitivan trenutak u razgovorima posredstvom UN-a i da se rešenje može naći s iskrenim duhom kompromisa između lidera i naroda obeju zemalja “.ž

(Izvor: Dojče Vele)