Share

Šarolik spisak balkanskih imena na američkoj crnoj listi

VAŠINGTON – Nacionalisti iz balkanskih država, ratni zločinici i haški optuženici, aktivni ali i mrtvi politički lideri našli su se zajedno na obnovljenoj “crnoj listi” američkog ministarstva finansija.

Milorad Dodik

Na novoj listi pojedinaca i entiteta kojima se zamrzava imovina i zabranjuje ulazak u SAD nalaze se predsednik Republike Srpske Milorada Dodik, lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i zamenika potpredsednika Vlade Kosova Fatmira Ljimaja, ali i bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević koji je umro 2006.

Na spisku nepoželjnih entiteta su Srpska demokratska stranka iz BiH, Oslobodilačka vojska Kosova, Oslobodilčka vojska Preševa, Medvedje i Bujanovca i Albanska nacionalna armija iz Makedonije, kao i manje poznati Četnički ravnogorski pokret i Front za albansko nacionalno jedinstvo.

Američko ministarstvo finansija na spisak je stavilo i čitave porodice bivših balkanskih vladara, pa su pored Slobodana Miloševića tu i njegova supruga Mirjana, brat Borislav, deca Marija i Marko, kao i sinovljeva supruga Milica Gajić-Milošević.

Doček Vojislava Šešelja iz Haga

Uz ratnog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, na američkoj “crnoj listi” su i njegova supruga Ljiljana Zelen-Kradžić, sin Aleksandar i ćerka Sonja, poslanica u Skupštini RS, kao i brat Luka.

Od bivših predsednika Srbije na listi je i Milan Milutinović.

Od Hrvata na crnoj listi su osudjeni ratni zločinici Tihomir Blaškić, Dario Kordić, Mladen Naletilić Tuta, Vinko Martinović Štela, Mario Čerkez, Anto Furundžija, kao i jedan od šest bivših zvaničnika Herceg-Bosne osudjenih u Hagu prošle godine Valentin Ćorić.

Na listi je i bivši hrvatski član Predsedništva BiH Ante Jelavić za kojim traga pravosudje BiH zbog optužbi za finansijske malverzacije i zloupotrebu položaja.

Daut Haradinaj

Od političara s Kosova na američkom spisku je poslanik Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera, kao i jedan od lidera kosovskih Srba Marko Jakšić.

Sa juga Srbije na listi su Isak, Jonuz i Šefćet Musliu, a iz Makedonije lideri sukobljenih strana iz vremena pobune makedonskih Albanaca 2001-2002, Menduh Tači i Ljube Boškovski.

Od poznatijih haških optuženika na listu su Veselin Šljivančanin, Milan Martić, Biljana Plavšić, Vlastimir Djordjević, Vladimir Lazarević, Goran Hadžić i Sreten Lukić.

Na američoj crnoj listi su i nekadašnji šefovi srpske tajne službe Jovica Stanišić i Franko Simatović kojima se još sudi u Hagu, kao i Milorad Ulemek Legija koji je osudjen za ubistvo srpskog premijera Zorana Djindijća, 2003.

(beta.rs)