Share

Presedan: Skijaši severne i južne Koreje treniraju za zimsku Olimpijadu

SEUL, Južna Koreja – Južnokorejski skijaši su u sredu ušli u Severnu Koreju kako bi trenirali sa tamošnjim sportistima u pomirljivom gestu zemalja koje su planirale da obeleže Zimske olimpijade na jugu.

Čarter let koji je prevezao delegaciju od 45 članova – uključujući i 24 alpska i kroskantri skijaša, pomoćno osoblje i novinare, stigao je na aerodrom Kalma u Severnoj Koreji odakle su sportisti otišli ​​u ski centar Masik, rekla je ministarka za unifikaciju u Seulu.

Skijaši su rezervni članovi reprezentacije Južne Koreje i neće se takmičiti na igrama u Pjongčengu koje počinju 9. februara.

Južnokorejci će se vratiti u četvrtak u pratnji deset severnokorejskih sportista koji su pozvani da učestvuju na Olimpijadi, prema izveštaju grupe. Dvanaest severnokorejskih ženskih hokejista iz SAD prošle nedelje stiglo je u Južnu Koreju i treniraju sa svojim kolegama iz Južne Koreje za nacionalni tim koji će se takmičiti na Olimpijadi.

Južnokorejski skijaši su u sredu trenirali na skijalištu Masik. Južnokorejski i severnokorejski skijaši nisu razgovarali ili skijali zajedno, iako su kasnije pevali “mi smo jedan” tokom grupne fotografije. Skijaši će u četvrtak učestvovati na zajedničkim treninzima i prijateljskim takmičenjima.

“Osećam se malo napeto, ali mislim da će ovo biti zabavno iskustvo”, rekla je južnokorejska alpska skijašica Kim Hiun-soo pre nego što je napustila Severnu Koreju, prema izveštaju grupe. “Kada bih još mogao da posetim Severnu Koreju?”

Južna Koreja se priprema da bude domaćin stotinama Severnih Korejana na Olimpijadi, uključujući i zvaničnike, sportiste, umetnike, novinare i 230 članova navijačke grupe. Liberalni južnokorejski predsednik Moon Ja-in gleda igre kao priliku da nastavi značajne kontakte s Severnom Korejom nakon dužeg perioda napetosti i diplomatskog zastoja zbog nuklearnih i raketnih programima.

Neizvesnosti su okružile putovanje u sredu, koje Južna Koreja nije uspela potvrditi do manje od dva sata pre nego što su atletičari otišli ​​sa međunarodnog aerodroma Jangiang. Južna Koreja je održavala razgovore sa Sjedinjenim Državama do poslednjeg trenutka kako bi se osiguralo da putovanje neće kršiti sankcije Sjedinjenih Država protiv severa.

Vašington se složio da smatra let izuzetkom od sankcija koje je u septembru objavila administracija Trumpa koja uključuje zabranu plovila i aviona koji su posetili Sjevernu Koreju da posete SAD u roku od 180 dana, izjavio je portparol ministarstva za unifikaciju Baik Tae-hiun, koji nije detaljnije opisivao razgovore.

On je rekao da severnokorejski skijaši koji putuju u Južnu Koreju u četvrtak odlaze u selo sportista u Gangneungu, primorskom gradu koji će tokom olimpijskih igara biti domaćin takmičenja za klizanje, hokej i karling.

Severna Koreja kasno je u ponedeljak prekinula zajednički kulturni događaj na severu, navodeći neodređene negativne medijske izveštaje na jugu.

Drugi pomirljivi gestovi koje su dve Koreje dogovorile da održe tokom Olimpijskih igara uključuju zajednički marš pod znakom “unifikacije” tokom svečanog otvaranja i postavljanje jedinstvenog tima u ženskom hokeju na ledu. Deset hiljada severnokorejskih hokejista treniralo je od prošle sedmice sa svojim južnokorejskim kolegama na čelu sa kanadskim trenerom Sarom Marej.

Iako su mnogi Južnokorejanci pozdravili prisustvo Severne Koreje na Olimpijadi, drugi izražavaju nelagodnost i gledaju na to kao pokušaj Severa da se oslobodi međunarodnih sankcija Sjedinjenih Država, dok dodatno unapređuje svoj program nuklearnog naoružanja.

Let u sredu je bio prvi direktan let iz Južne u Severnu Koreju od 2015. godine, kada su predstavnici sindikata Južne Koreje odleteli u Pjongjang na fudbalski meč dobre volje sa severnokorejskim radnicima, saopštilo je ministarstvo. Aerodrom Kalma na istočnoj obali Severne Koreje bio je lansirni centar za višestruke raketne testove u 2016. godini.

(izvor: Asošijeted Pres)