Share

Američki naučnici pronašli injekciju koja leči rak

KALIFORNIJA – Rak bi mogao da bude izlečiv ukoliko se pokaže da injekcija koja deluje na miševima, može da se primeni i kod ljudi, a naučnici sa Stanforda u Kaliforniji koji su objavili ovo istraživanje, otpočinju testiranje na pacijentima sa rakom limfoma.

Naše imune ćelije mogu uništiti tumore, ali ponekad im je potreban dodatni podstrek da bi obavile posao. Studija rađena na miševima potvrdila je efikasnost novog načina da se ćelije podstaknu – ubrizgavanjem imuno-stimulativne supstance direktno u tumore. Snimci pokazuju da supstanca omogućava imunološkom sistemu životinja da eliminiše ne samo one tumore koji su injektirani, već i sve druge tumore koje su testirani miševi imali u svojim telima, što pokazuje da se može upotrebiti kao lek za rak.

“Ovo je veoma važna studija”, kaže imunolog Kejt Knutson sa klinike Majo u Džeksonvilu na Floridi, koja nije učestovala u istraživanju. “To je dobar preduslov da se isto pokuša na ljudima.”

Da bi usmerili gnev imunološkog sistema na tumore, istraživači su pokušali da ih injektiraju u prošlosti različitim molekulima i virusima. Međutim, do sada, skoro ništa od toga nije imalo efekta na ljudima.

U nadi da će razviti delotvorniji pristup, medicinski onkolog Ron Levi sa Univerziteta Stanford u Palo Alto, Kalifornija i kolege koriste miševe za testiranje oko 20 molekula, uključujući i nekoliko tipova antitela koja aktiviraju imunske ćelije. Istraživači su prvo indukovali tumore ubacivanjem ćelija raka ispod kože na dve različite lokacije na abdomenima životinja. Nakon što su tumori počeli da rastu na oba mesta, naučnici su injektirali molekule, pojedinačne ili u kombinaciji, u jedan tumor u svakom mišu. Zatim su pratili razvoj oba tumora.

Par molekula – tip DNK fragmenta koji se zove CpG i antitelo protiv proteina imunih ćelija OKS40 – proizveo je najbolje rezultate. “Sami po sebi, oni gotovo da nemaju uticaja, ali u kombinaciji su sinergični”, kaže Levi. Kada su istraživači ubrizgali dva molekula u tumore miševa, nestali su za manje od 10 dana. Za manje od 20 dana, i neinjektovani tumori su takođe nestali.

Dva molekula utiču na različite imune ćelije. DNK fragment stimuliše dendritičke ćelije, koje pomažu u pokretanju kontranapada protiv tumora. OKS40 funkcioniše kao gas za T ćelije, drugi tip imunih ćelija bitan za borbu protiv tumora, a anti-OKS40 antitela revidiraju ove ćelije.

Levi i njegovi kolege su takođe testirali pristup na vrsti miševa koji su skloni tumorima dojke. Ako su životinje imale dva tumora, ubrizgavanje smeše u jedan tumor usporavao je rast drugog. Štaviše, kombinacija je sprečila pojavljivanje novih tumora dojke.

“Smatramo da će ova kombinacija biti veoma efikasna kod pacijenata”, kaže Levi. Predviđa da bi mogao da deluje protiv različitih vrsta raka. Zbog toga što kombinacija uništava druge tumore osim injektirane, može eliminisati metastaze ili sekundarne tumore koji nastaju kada se rak širi, kaže on.

Veliko pitanje je da li pristup funkcioniše kod ljudi, jer većina terapija protiv raka kod  glodara ne deluje kod ljudi. Levi i njegove kolege će saznati. Pokreću kliničko ispitivanje kako bi procenili bezbednost svog pristupa i procenili njegovu efikasnost kod pacijenata sa limfomom, kancerom limfnog sistema.

(Autor: Mič Lesli, Izvor: Sajens)