Share

Grčki ekstremisti spremaju sukobe, tema “Makedonija”

ATINA – U razmaku od dva sata i na samo četiri kilometra razdaljine u subotu će u prestonici Grčke biti održana dva anti-vladina protesta – radikalnih levičara sa jedne  i radikalnih desničara sa druge strane – a u fokusu uličnih sukoba koji su postali deo atinskog folklora, ove godine je – Makedonija.

Prvo u 6 sati levičari održavaju protest na Trgu Rigilis protiv nacionalista, fašizma i rata, za mir u regionu, odlazak EU i NATO sa Balkana i Grčke, ispunjavanja želja američkim imperijalistima i za ujedinjenje radnika na Balkanu.

Organizacija Antarsija otkriva da je pravi cilj skupa kao i svake godine da se spreči da „plaćenici Zlatne Zore“ iskoriste ostrvce u Egejskom moru gde su 1996. poginula tri grčka vojnika da od toga naprave „pan-helensku fašističku fijestu“. Zato kao i svake godine oni planiraju da  dežuraju pored spomenika poginulima na Trgu Rigilis.

Dva sata kasnije i četiri kilometra dalje niz ulicu ovogodišnji memorijal za Imiju nacionalističke organizacije Zlatna zora zakazan je za 19 časova u prometnom delu Atine blizu Katekahi stanice metroa, a moto pod kojim će biti održana manifestacija je „Makedonija je samo Grčka“

Nazivajući vladajući establišment genocidnim prema sopstvenoj naciji na svom sajtu ova organizacija je napisala: „Na najbrutalnijem nacionalističkom skupu u celoj Evropi sa hiljadama upaljenih baklji, grčkim zastavama i transparentima glas Nacionalnog Otpora će preći centralnim ulicama. Ljudska reka od više hiljada Grka će proći kroz centralne ulice prestonice, i slediti krv u žilama anti-helenskom sistemu“.

Antarsija je ranije kritikovala „fašistički skup održan 21. januara u Solunu“ gde je došlo do sukoba i hapšenja, iako nije direktno dala podršku Makedoniji.

Ovi protesti su samo najava za haos koji će uslediti u nedelju, kada su takođe zakazani protesti i kontra-protesti. Sa jedne strane je protest „Makedonija“ je grčka koji se organizuje uglavnom preko društvenih medija, a okuplja desničarske organizacije, političke partije i crkvene zvaničnike, kome će se suprotstaviti anarhistički kolektiv Rubikonas, koji je za taj dan najavio krvoproliće.