Share

Ruski avion oboren na severu Sirije, pilot ubijen

IDLIB, Sirija – Ekstremisti iz grupe Tahrir al Šam oborili su raketama ruski vojni avion na severu Sirije, pa onda ubili pilota koji se katapulirao, javilo je rusko ministarstvo odbrane u subotu uveče, a preneli su svetski mediji.

Ministarstvo je potvrdilo da se obaranje aviona Su-25 desilo  u severozapadnoj provinciji Idlib tok nadletanja zone deeskalacije, kao i da su napadači najverovatnije koristili prenosni protivvazdušni sistem „Manpad“.


Pilota koji se uspešno katapultirao dočekali su i ubili militanti na zemlji, kada je sleteo na teroriju koju kontroliše teroristička grupa Al Nusra, ministarstvo je saopštilo.

Rojters prenosi da je pokret Tahrir al-Šam organizacija za oslobođenje Levanta poznat i kao „sirijska al-Kaida“ preuzeo odgovornost za napad.


Thrir al-Šam formiran je početkom prošle godine spajanjem nekoliko islamističkih pokreta, a prošlog jula je zagospodario čitavim gradom Idlibom koji ima oko 200,000 ljudi.

Ruska vazdušna kampanja u Siriji je trajala od septembra 2015. do decembra 2017. sa ciljem da pomogne borbu sirijske vlade protiv terorista, a krajem godine je najavljeno povlačenje većine ruskih trupa.

Rusija tvrdi da je odigrala ključnu ulogu u porazu Islamske države i drugih džihadističkih grupa uključujući al-Nusru, a po podacima ruskog ministarstva odbrane oko 60,000 militanata je ubijeno tokom kampanje.

 

(Izvor: Rojters, Raša Tudej