Share

Da li telefoni izazivaju rak? Nauka podeljena

VAŠINGTON – Najnovija istraživanja zračenja mobilnih telefona koja pokazuju da ono ne izaziva rak nisu uspela da uvere ugledne naučnike koji tvrde suprotno.

Kako tehnologija evoluira, sve više mobilnih telefona je aktivno oko nas. Ljudi razgovaraju, razmenjuju poruke i surfuju internetom pa je i pitanje štetnosti svog tog zračenja po zdravlje sve aktuelnije.

Najnovije istraživanje na pacovima koje sa 25 miliona dolara finansirala Uprava za hranu i lekove SAD je pokazalo da životinje koje su bombardovane ekstremno visokim dozama ovog zračenja tokom dve godine u većini slučajeva nisu razvile tumore.

Međutim postoje slučajevi srčanih, moždanih tumora i još nekoliko tipova raka, koji nisu direktno povezani sa telefonima.

Doduše, studija objavljena u petak je pokazala blago povećanje neobičnih srčanih tumora kod muških pacova, ali nije bilo nikakvih problema sa ženkama, niti u paralelnoj studiji sa miševima.

Doktor Džon Bučer sa instituta NIEHC koje je radilo istraživanje kaže da tumori pronađeni u srcima muških pacova nisu automatski pretnja i za ljude, kao i da su životinje zračene 9 sati dnevno sa znatnom većim intenzitetom, poput onog kada telefon pokušava da uhvati slab signal.

„U najgorem slučaju, ovo zračenje je vrlo malo karcinogeno, ako je uopšte karcinogeno,“ rekao je Bučer na konferenciji za novinare, i sugerisao da su ozračeni miševi živeli duže, zato što je zračenje uticalo na umanjenje upalnih procesa.

„Postoje dokazi o oštećenju DNK kod nekih životinja, ali mi mislimo da nemamo dovoljno tih dokaza da komentarišemo njihov biološki značaj“.

Za Liku Kejfts, profesora epidemiologije na Univerzitetu u Kaliforniji, i bivšeg šefa za studije zračenja Svetske zdravstvene organizacije, iznenađujuće je da ovi glodari nisu ispoljili još neke tegobe ček i još neke od onih koje nisu povezane sa zračenjem.

Ona je takođe ukazala na to da postoji zabrinutost i zbog toga što oko nas postoji velika aktivnost mobilnih telefona, pa da nije samo u pitanju jedan telefon koji mi koristimo.

Dejvid Karpenter, šef zaštite životne sredine na Državnom univerzitetu Njujorka u Olbaniju kaže da studije nisu bile dovoljno velike da obuhvate neke retke probleme koji mogu nastati, kao i da nalazi o tumorima mozga ne smeju biti odbačeni.

Nijedna od prethodnih studija širom sveta nije ukazala na vezu raka i zračenja mobilnih telefona.

(Izvor: Realclearscience.com/AP)