Share

Vodeći aktivista protiv trgovine slonovačom ubijen u Keniji

NAJROBI, Kenija – Istaknuti američki istražitelj nezakonite trgovine robom slonovače i nosoroga pronađen je u kući u Najrobiju sa ubodnom ranom na vratu, javili su mediji.

Esmond Bredli-Martin (75) godina, decenijama je pratio kretanje životinjskih proizvoda, uglavnom iz Afrike na tržišta Azije.

“To je veliki gubitak za zaštitu pritode”, rekla je Paula Kahumbu, izvršna direktorka organizacije Vajldlajf Dajrekt, koja se bavi zaštitom slonova u Keniji.

Bredli-Martin je upravo radio na objavljivanju izveštaja o tome kako se trgovina slonovače premestila iz Kine u susedne zemlje, dodao je Kahumbu.

Bivši specijalni izaslanik UN za zaštitu nosoroga pronađen je u nedelju popodne u njegovoj kući, rekli su prijatelji.

Istraživanje Bradli-Martina je bilo dovelo da odluke Kine da zabrani trgovinu legalnim nosorogovim rogovima 1993. godine. Takođe je podstakao Kinu da obustavi prodaju slonovače, zabranu koja je stupila na snagu 1. januara.

“Njegov rad je istakao dimenzije problema i učinio je nemogućim da kineska vlada to ignoriše”, rekao je Kahumbu.

Bio je stručnjak za cene rogova slonova i nosoroga, vodeći tajne istrage tržišta u Kini i jugoistočnoj Aziji.

On je drugi istaknuti konzervator koji je umro u Istočnoj Africi prošle godine. Južnoafrikanac Vejn Loter, koji je radio na razotkivanju krijumčarenja slonovače iz Afrike u Aziju, u avgustu je ubijen u Tanzaniji.

Policija nije dala dodatna saopštenja o ubistvu.

(Izvor: Rojters)