Share

Devojčica preminula od simptoma sličnih gripu u Hrvatskoj

BJELOVAR – Jedanaestogodišnja devojčica iz mesta Čazma kod Bjelovara u Hrvatskoj preminula je u nedelju, sumnja se od infekcije meningokokama koja je deset dana pre toga lečena kao grip. Porodica i školski drugovi obolelog deteta su hitno stavljeni pod nadzor zbog sumnje da bi se zarazna bakterija mogla proširiti.

Davor Malčić, zamenik direktora Opšte bolnice u Bjelovaru je potvrdio ovu informaciju u izjavi za Bjelovar.live, gde se navodi da je devojčica desetak dana lečena kod kuće od gripa, da bi u nedelju zbog pogoršanja stanja bila primljena na službu pedijatrije.

Terapije nisu pomogle, a simptomi su upućivali na tešku infekciju pa je odlučeno da se devojčica pripremi za transport u Zagreb. Međutim, tokom priprema je izgubila svest i stalo joj je srce, a reanimacija koja je trajala sat vremena nije bila uspešna, piše hrvatski sajt.

Zavod za javno zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije je preduzeo preventivne epidemiološke mere jer je tri dana pre smrti devojčica bila u školi.

Pregledom je utvrđeno da roditelji i učenici ne pokazuju simptome bolesti, ali da inkubacija kod meningokoknih bolesti može potrajati i do deset dana, pa im je data preventivna terapija.

Uzorak je stigao na testiranje u ponedeljak, a da li je sumnja lekara na meningokoke ispravna biće saopšteno naknadno, za oko opet dana.

Do tada Zavod je savetovao smirenost i objasnio da takvih bakterija ima među ljudima uvek u većem ili manjem procentu i da ne postoji veća opasnost od uobičajene izuzev onih koji su bili sa devojčicom u neposrednom kontaktu, kao i da nema razloga za izostajanje iz škole.

Ipak savetovali su sve koji su bili u kontaktu sa preminulom devojčicom da se jave ukoliko razviju simptome visoke telesne temperature, sa teškim opštim stanjem, glavoboljom, povraćanjem i kočenjem vrata, a naročito – osipima po telu.

Krizni tim ministarstva obrazovanja je danas posetio školu u Čazmi, gde su deca petog razreda, prema rečima direktorke, doživela šok, pa im je potrebna psihološka pomoć.

(izvor: Bjelovar.live)