Share

Junker u poseti Zapadnom Balkanu od 25. februara do 1. marta

BEOGRAD – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker boraviće u zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu od 25. februra do 1. marta, saznaje “Tanjug” u Briselu.

Posle komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana koji se trenutno nalazi u poseti Srbiji i Crnoj Gori, koje su označene kao lideri evrointegracionog procesa, na Zapadni Balkan dolazi i predsednik Evropske komiisje Žan Klod Junker.

Poseta predsednika Evropske komisije Zapadnom Balkanu najavljena je još prošle godine, a u Briselu Junkerov dolazak vide kao deo nastojanja EU da promoviše i podrži proces evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana.

Evropski zvaničnici u više navrata su naglašavali da će 2018. godina biti ključna godina u kojoj će se, pogotovo u prvih šest meseci, fokus EU staviti na proširenje i EU integracije Zapadnog Balkana.

Posle usvajanja nove Strategije proširenja i poseta komesara Johanesa Hana i predsednika Junkera, očekuje se da u aprilu Evropska komisija usvoji “paket proširenja” odnosno izveštaje o napretku svih zemalja koje se nalaze u procesu proširenja. Za maj je planiran samit EU i Zapadnog Balkana u Sofiji.

U junu je planirano da Evropski savet usvoji zaključke o proširenju Unije na Zapadni Balkan.

(Izvor: RTS)